Gejts nije izgubio na sudu, jer nije ni učestvovao u sporu

3030

Bil Gejts ponovo je meta dezinformatora.

Portal Naša borba objavio je 11. oktobra tekst naslovljen

GEJTS IZGUBIO NA SUDU: SZO i Vakcine su velika prevara!“,

koji je objavljen i na Facebook stranici ovog portala.

U tekstu piše da je sinovac bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, Robert F. Kenedi, advokat i aktivista protiv obavezne vakcinacije, pobijedio na sudu Bila Gejtsa, a da američka Vlada više neće finansirati Gejtsovu fondaciju, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zbog prevare sa vakcinama, a za navodnu pobjedu su zaslužni Kenedi i organizacija Informed Consent Action Network (ICAN):

Oni su tražili da Vlada ispostavi relevantne dokumente koji dokazuju da su sve vakcine, koje su odobrene od strane države u protekle 32 godine, testirane na kvalitet, i nisu pronašni nijedan! Nema ih! Bil Gejts ćuti. To znači da u Americi nijedna vakcina nije prošla testove kvaliteta.

Informacija koju je ovaj portal objavio u oktobru zapravo je prvi put objavio Webtribune.rs još 29. aprila, a navodna vijest sa istim sadržajem je objavljena i sada, gotovo pola godine kasnije.

U oba slučaja se radi o dezinformaciji. Ni u jednoj od medijskih objava nema potrebnih detalja, poput onih kada je i gdje navodna presuda donesena ili protiv koga se postupak vodio. Takođe, ovakvu presudu niti detalje o njoj nije moguće pronaći.

Jedini slučaj dostupan na sajtu ICAN-a, na kom redovno objavljuju sve presude iz postupaka u kojima učestvuju, a koji ima tek posredne veze sa Gejtsom, jeste onaj iz decembra 2019. godine, kada je ICAN sudskim putem tražio da im CDC dostavi studije na osnovu kojih tvrde da vakcine ne uzrokuju autizam. Fondacija Gejts je donirala određena sredstva CDC-u, ali Gejts nema veze sa ovim slučajem niti na bilo koji način učestvuje u postupku. Nakon što je CDC 2. marta 2020. godine dostavio 20 studija stranke u procesu saglasile su se da je tužba odbačena. ICAN je u ovom slučaju zastupao Kenedi.

Tri dana nakon dostavljanja traženih studija, ICAN u saopštenju tvrdi da je CDC „priznao“ da nema nijedno istraživanje koje potvrđuje da vakcine ne uzrokuju autizam.

Faktografovi faktčekeri su utvrdili da su iz ICAN-a i ranije manipulisali informacijama – tvrdili  su i da je američko Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga priznalo da nijesu nadzirali sigurnost vakcine posljednjih 30 godina, što je takođe dezinformacija.

ICAN je sudskim putem zatražio od Ministarstva izvještaje koji bi trebalo da budu kreirani za Kongres, a Ministarstvo je odgovorilo da ne mogu pronaći tražene dokumente, bez ikakvog priznanja da ne kontrolišu kvalitet vakcine.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Tekst dobija ocjenu i „recikLAŽA“, što odgovara medijskom sadržaju koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Nasa borba: Lažna vijest,Reciklaža