Gomila laži srpskih tabloida o Rezoluciji o Srebrenici

2577

Ratni događaji u bivšoj Jugoslaviji, presude za zločine u tom ratu i sam pomen tih dešavanja, kao po pravilu, donose tenzije i dezinformacije na našem govornom području. Posebno je to slučaj sa dešavanjima u Srebrenici koje su relevantni i priznati međunarodni organi svojim presudama jasno ocijenili kao genocid jer i dalje postoji veliki broj onih koji taj genocid negiraju.

Novi talas dezinformacija donijelo je izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

Ovaj događaj bio je povod da brojni portali, kroz manipulativne tvrdnje i ocjene iskažu nezadovoljstvo zbog usvajanja Rezolucije o genocidu.

„SRAMNO! Prvo nas proglase za GENOCIDAN narod, pa nas zovu da im SPASIMO ljetnju sezonu“, naslov je teksta objavljenog na portalu Objektiv.rs, u kome se navodi sledeće:

„Milovi puleni večeras su optužili Srbiju i sve Srbe kao najveće zločince na svijetu! A, onda će ovog ljeta da nas “genocidišu” i pozivaju da im spasimo ljetnju sezonu.“

Ništa manje maštovit nije bio ni naslov portala Novosti.rs koji tvrdi:

„SRBIMA UDARILI ŽIG GENOCIDNIH! Ono što nisu uspjeli Britanci 2015. u UN, sproveo dio vladajućeg saveza u Crnoj Gori uz pomoć Đukanovića“

Kroz tekst imamo priliku i da pročitamo navode da je usvojena „skandalozna antisrpska rezolucija u režiji Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića, Dritana Abazovića, a sve uz pomoć Mila Đukanovića.“

Srpski tabloid Informer.rs, takođe je izvještavao o odluci crnogorskog parlamenta, a njihov naslov glasi:

„GORI SU I OD USTAŠA! Đukanović, Krivokapić i Bečić optužili Srbe i Srbiju za genocid!“

„Milogorci su uradili ono što nije radio ni ustaša Sekula Drljević, optužili su Srbiju i sve Srbe kao najveće zločince na svijetu! A, onda će ovog ljeta da nas “genocidaše” pozivaju da im spasimo ljetnju sezonu“, navodi se u tekstu.

 

Kao i dobar dio njihovih kolega, novinari portala Alo.rs u naslovu su spojili tvrdnje o Srbima kao genocidnom narodu i poziv na ljetovanje u Crnoj Gori.

„Srbi, vi ste od danas za nas genocidan narod, pa izvolite dođite do nas da nam ostavite pare!“, naslov je njihovog članka, u kojem se navodi da „iako pozivaju Srbe na ljetovanje u svoju zemlju, navodno nudeći odlične uslove, glumeći nam prijatelje i govoreći da smo bratski narod, ni trenutka nisu oklijevali da isti taj bratski narod proglase genocidnim.“

Tako je i portal InterMagazin objavio tekst:

SRBI, GENOCIDAŠI, DOĐITE KOD NAS U CRNU GORU DA OSTAVITE NOVAC!

U tekstu se navodi:

Iako pozivaju Srbe na letovanje u svoju zemlju, navodno nudeći odlične uslove, glumeći nam prijatelje i govoreći da smo bratski narod, ni trenutka nisu oklevali da isti taj bratski narod proglase genocidnim.

Nije rijedak slučaj da mediji u Srbiji polutačnim i manipulativnim sadržajima dezinformišu javnost, pa su takvim metodama pribjegli i ovoga puta. Tvrdnja da su Srbi proglašeni za genocidan narod proširila se i društvenim medijima

Ipak, detalji o izglasanoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici poznati su javnosti još od momenta kada je podnijet predlog Skupštini, koji je sadržao sedam stavki među kojima naravno ne postoji nijedna koja srpski narod označava kao genocidan.

Finalna verzija, tačnije, zvanično usvojena rezolucija o Srebrenici sadrži dodatnu stavku koja je zapravo prihvaćeni amandman Demokratske Crne Gore, koji se odnosi na osuđivanje pokušaja pripisivanja odgovornosti za genocid bilo kojem narodu, pa i srpskom.

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici, Skupština Crne Gore:

3) osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački“, navodi se u Rezoluciji a prenosi portal Vijesti.

S obzirom da se uvidom u Rezoluciju o Srebrenici može uvjeriti da ona nijedan narod ne etiketira kao genocidan, već se, naprotiv, zalaže protiv toga, navode iz medija u Srbiji u kojima se tvrdi da su Srbija i srpski narod proglašeni i žigosani kao genocidni, ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Sadržaje iz više portala, zbog zloupotrebe i pogrešne interpretacije podataka iz Rezolucije, ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu „Manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.