Evropsko prvenstvo u fudbalu donijelo je, na samom početku, šok za ljubitelje fudbala.

Publiku širom svijeta šokirala je vijest da je fudbaleru Danske Kristijan Eriksenu pozlilo, te da se tokom meča sa Finskom, krajem prvog poluvremena srušio na teren. Njegov saigrač i kapiten nacionalne selekcije Simon Kjer je odmah pritrčao i pružio mu prvu pomoć, a ljekarski tim je ekspresno odradio svoj dio posla.

Fotografije na kojima se vidi obruč koji su Eriksonovi saborci formirali, kako bi svojim tijelima spriječili reportere da zabilježe najmučnije trenutke njegovog života preplavile su društvene mreže, a nekoliko sati kasnije stigla je informacija koju su svi priželjkivali.

Objavljeno je da je Kristijan Eriksen živ, te da je kolege iz reprezentacije obradovao video-pozivom.

I dok je sportski svijet slavio što je Danac preživio, pripadnici antivakserskog pokreta su i u ovom slučaju vidjeli svoju šansu.

Tako je na Fejsbuku objavljen sljedeći sadržaj:

Međutim  Radio Sportive se ubrzo oglasio na svom Twitter profilu, demantujući te navode:

Informaciju da je Eriksen vakcinisan, kao i da njegov kolaps ima bilo kako veze sa koronavirusom za italijanski Rai Sport opovrgao je Đuzepe Marota direktor Intera. Njegovu izjavu prenijeli su brojni svjetski mediji, među njima i Rojters.

Budući da je predsjednik Intera demantovao da je Eriksen vakcinisan, a iz Radio Sportiva su obesmislili lažne tvitove, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.