Obećanja, obećanja: Putin nije podigao plate i penzije

2355
putin-plate-i-penzije

Nerijetko se na političkoj sceni susrijećemo sa obećanjima koja se nekada ispune, a nekada ostanu samo obećanja. Obično to slušamo kada su u pitanju plate i penzije. Ovog puta, nova neprovjerena vijest stiže nam iz Rusije.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je Uredbu kojom se podižu sve penzije, budžetske plate i sva socijalna davanja. Dekret stupa na snagu danom potpisivanja, tj danas.
Predsjednik je naglasio da će posebna operacija demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine biti završena do kraja.
“Sankcije bez presedana koje su Rusiji nametnule Sjedinjene Države i njeni saveznici kraj su jedne ere.
Zapad će od sada izgubiti globalnu dominaciju i politički i ekonomski.
Cela planeta ce placati za ambicije Zapada, MNOGE DRZAVE SU KLECALE PRED SVOJIM STRANIM GOSPODARIMA VANI.
“Nikad se nismo saginjali i nećemo se nikome sagnuti! “- naglasio je predsjednik Rusije

Ovo je citat koji se dijeli na Fejsbuku uz dodatne tvrdnje da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin donio odluku koja je istog tog dana, 18. marta, ostvarena, a čime se povećavaju plate i penzije, socijalna davanja. To je podijelilo više od 550 korisnika.

Zbog invazije na Ukrajinu, brojne države uvele su sankcije Rusiji što je zahtjevalo da se unutar te zemlje sprovede određeni niz mjera. Putin je zato obećao da će povećati plate i penziju u javnom sektoru i socijalna davanja, međutim, to zakonski nije sprovedeno do momenta pisanja ovog teksta. On je u svojim obraćanjima pojasnio da povećanja plata i socijalnih davanja tek treba da se dese, a trenutna situacija je takva da je naložio Vladi te zemlje da uzme u razmatranje povećanje pomenutih iznosa, te da ih prilagodi stopi inflacije koja je trenutno 17.5 %. Takođe, početkom marta potpisao je Zakon o zaštiti privrede od stranih sankcija kojim se takođe daje mogućnost povećanja penzija. Na zvaničnom sajtu Državne Dume stoji:

Prema novom zakonu, Vlada Ruske Federacije stiče pravo da bez odlaganja donosi odluke o dodatnoj indeksaciji određenih vrsta penzija, određivanju visine socijalnog dodatka na njih, povećanju troška jednog penzijskog koeficijenta, kao i indeksiranju iznosa fiksne isplate penzionog osiguranja.

Iako je Putin obećavao povećanje plata, penzija i socijalnih davanja u Rusiji, to se definitivno nije desilo onog trenutka kada je ova dezinformacija osvanula na društvenim mrežama.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article