Greškom do dezinformacija – Kraljica ne pije Ivermektin

1153
ivermektin-kraljica-dezinformacije

Iako se činilo da se pandemija koronavirusa polako završava, jer sve više zemalja ublažava ili ukida mjere protiv ove zarazne bolesti, ono što je sigurno je da ne jenjavaju dezinformacije koje je donijela pandemija. Jedna od njih je vezana i za ljekove koji se koriste u liječenju protiv kovida, a najviše pažnje je zavrijedio ivermektin, za koju su mnogi teoretičari zavjere tvrdili da je prijeki lijek protiv korone.

Nedavna vijest da je kraljica Elizabeta zaražene kovidom, poslužila je dežurnim dezinformatorima za plasiranje još jedne netačne informacije o ovom lijeku.

Jedan od fejsbuk korisnika, objavio je videosnimak, u kojem navodi da kraljicu ljekari upravo liječe ivermektinom.

„Na 19 sekundi uocava se lijek STROMEKTOL , to je onaj Ivermektin , sto ga ,, ne preporucuju jer niste konj ” a Bogami niste ni kraljica…. „ navodi se u ovoj objavi. 

U pomenutoj objavi je video zapis australijske televizije Channel 9, kao i kadar u kojem se vidi kutija Stromekola, lijeka koji sadrži ivermektin. Nakon njega slijedi i kadar s ampulama sotrovimaba, lijeka koji je Evropska agencija za lijekove odobrila za liječenje Covida-19.

Prema pisanju hrvatskog faktografa.hr ovi kadrovi korišćeni su kao pozadinska ilustracija izjave australijskog doktora Mukesha Haikervala, koji je kazao da postoje lijekovi koji mogu pomoći protiv Covida-19. U razgovoru za australijsko izdanje Gardijana,on se ogradio od tumačenja da je i ivermektin jedan od tih lijekova.

“O ivermektinu nismo razgovarali. Rekao sam da postoje lijekovi koji su dostupni ranjivim pacijentima. Nisam ih imenovao, ali očito je u pitanju sotrovimab. Ivermektin sigurno nije takav lijek. Ne bih ga preporučio”, kaže Haikerval za Gardijan.

Australijski televizijski kanal Chanel 9 se izvinio zbog pomenutih kadrova, navodeći da nisu željeli da svojom objavom navode gledaoce na pomisao da kraljica koristi ivermektin. 

„Naš sinoćnji izvještaj o kraljici sadržao je kadar koji nije trebao biti dio priloga. Kadar je uključen kao rezultat ljudske greške, Napravili smo brojne priloge u kojima smo naglašavali zabrinutosti zbog uzimanja ivermektina kao lijeka za Covid-19. Nismo namjeravali da sugerišemo da je dr. Mukesh Hawikerwal podržao korištenje Stromectola protiv Covida-19 – naveli su iz ove medijske kuće.

Dakle, kraljica ne koristi Ivermektin, kako je to insinuirao fejsbuk korisnik, koji je grešku australijske televizije iskoristio za plasiranje dezinformacija, zbog čega pomenuta objava dobija istu tu ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija

In this article