Od šale do laži: Okanović postao ukrajinski “heroj”

3052
okanovic-lazna-vijest

Nenad Okanović jeste popularan glumac, ali posljednjih dana je sigurno u žiži javnosti i to ne samo u Srbiji i to ne svojom voljom. Povod: aktuelnu situaciju u vezi sa invazijom Ruske federacije na Ukrajinu svakodnevno prati veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti, bilo da su kreirane u medijima ili na društvenim mrežama.

Ono što je karakteristično za ovaj sukob je da ga prate i konstantne optužbe upućene zapadnim medijima i pojedincima i grupama iz Ukrajine da šire lažne vijesti na račun Rusije. 

Takve optužbe često su, zapravo, same po sebi lažne vijesti. 

To je i slučaj sa objavom koja se munjevito širi internetom, a u kojoj je Okanović predstavljen kao ukrajinski vojnik koji je digao u vazduh most i sebe. Na Fejsbuku se ova objava predstavlja kao ukrajinska propaganda.

„Sin Dragan” iz serije Selo Gori a baba se ceslja od autora Radoša Bajića, postao je ,, heroj ukranijske vojske, koji je junački položio svoj život u odbrani domovine Ukrajine” i sada se zove Oleksej Stepanenko Okanovich“, kaže se u „obrazloženju“.

Okanović jeste u jednom momentu objavljen na Tviter nalogu pod imenom TheUkrainehouse. 

Ipak to nije originalni tvit koji ga je predstavio kao „vojnika Okanovicha“.

Takva objava, uz tekst na engleskom, “Ovo je ukrajinski vojnik koji je uništio most u Harkovu i kao heroj umro. Njegovo ime je Oleski Štepanenko Okanovič”, može se naći na Tviter nalogu SerMilan, gdje se, ako pogledate druge sadržaje na tom nalogu, očigledno plasirala kao satirična.

Da nije riječ o ukrajinskom vojniku, već o srpskom glumcu Nenadu Okanoviću (što je očigledno na fotografiji) brzo su objavili brojni korisnici društvenih mreža (ovdje, ovdje, ovdje…), kao i neki mediji.

Fotografija Okanovića preuzeta je iz arhive RAS Srbija/autorke Vesne Lalić. 

Povodom lažne objave oglasio se i sam Okanović.

“Ne znam šta bih vam rekao. Vidio sam to, od jutros sam dobio 1000 poruka. Stvarno je to strašno. U svakom slučaju je bezveze, strašno je to, društvene mreže šta rade“, kazao je on portalu 24sedam.rs.

Ipak, kada se pogleda objava na nalogu SerMilan, vidimo da je u javnost puštena 28. februara 2022. u 9 sati i 9 minuta, dok je na nalogu TheUkraineHouse objavljena 1. marta, što pokazuje Guglova evidencija. Tvit je u međuvremenu izbrisan sa ovog naloga.

Takođe, sa naloga SerMilan, podijeljen je i sljedeći tvit: „Ej glupi zapadnjaci još dele ratnog velikana Stepanenka Okanoviča“.

Stvarna vijest o ukrajinskom vojniku, Vitaliju Volodomiroviču, koji je digao u vazduh most, ranije je obišla svijet. 

Dakle, vijest o „Oleksiju Okanoviču“ nije nastala u Ukrajini, već je šaljiva fotografija, potekla sa ovih prostora, došla do ukrajinskog tviter naloga koji je u međuvremenu izbrisao tu objavu, i objava nije imala za cilj širenje neistina.

Zbog toga objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article