„Mrtvac“ opet „oživio“: Performans iz Beča predstavljaju kao laži zapada o Ukrajini

1182
ukrajina-lazna-vijest

Sve velike krize prozrokuju velike talase dezinformacija, a očigledno, ti se talasi nekada i preklope. Ovoga puta to se dogodilo sa pandemijom i ratom u Ukrajini, odnosno preklopile su se laži o te dvije krize koje su pogodile svijet. 

Srpski tabloid Informer objavio je tekst pod nazivom

Istu tvrdnju prenio je i portal Borba, koji je koristio iste “skrinšotove”.

Ne tako davno, istog „mrtvaka“ koji se pomjera vidjeli smo na internetu, ali tada uz tvrdnje da se radi o lažnoj žrtvi kovida.

Snimak, kako smo i tada objasnili, prikazuje isječak televizijskog priloga na kojem se vidi i čuje novinar koji govori na njemačkom jeziku, dok su u pozadini prikazani ljudi koji izgledaju kao da su mrtvi i koji leže u vrećama, a u jednom trenutku jedan od njih se pokreće. Taj snimak nema nikakve veze sa kovidom, a svakako ni ratom u Ukrajini, posebno ne „propagandom zapad“, već predstavlja performans na ekološkom protestu koji se održao 4. februara 2022. godine u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji.  

S obzirom na to da je u pitanju očigledna laž, i da se ne radi „o propagandi zapada“, ovu objavu ocijenli smo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article