„Mrtvac“ opet „oživio“: Performans iz Beča predstavljaju kao laži zapada o Ukrajini

1416
ukrajina-lazna-vijest

Sve velike krize prozrokuju velike talase dezinformacija, a očigledno, ti se talasi nekada i preklope. Ovoga puta to se dogodilo sa pandemijom i ratom u Ukrajini, odnosno preklopile su se laži o te dvije krize koje su pogodile svijet. 

Srpski tabloid Informer objavio je tekst pod nazivom

„NAJSTRAŠNIJA PROPAGANDA ZAPADA! Nemačka TV namešta statiste da glume mrtvace“

„Petog dana specijalne operacije Ruske vojske u Ukrajini, obe strane izveštavaju o žrtvama U uživo uključenju o žrtvama “ruske agresije” desio se skandal kada je jedan od “mrtvaka” ustao iz vreće. Asistentkinja je pritrčala da ga pokrije, ali bilo je već kasno“, piše Informer.

Istu tvrdnju prenio je i portal Borba, koji je koristio iste “skrinšotove”.

“Kompilacija video snimaka prikazuje pokušaj medijskih kuća da montažom „dočaraju“ dešavanja u Ukrajini. Na tim snimcima se mrtvi bude, nesvjesni da ih kamera i dalje snima”, navodi Borba.

Ne tako davno, istog „mrtvaka“ koji se pomjera vidjeli smo na internetu, ali tada uz tvrdnje da se radi o lažnoj žrtvi kovida.

Snimak, kako smo i tada objasnili, prikazuje isječak televizijskog priloga na kojem se vidi i čuje novinar koji govori na njemačkom jeziku, dok su u pozadini prikazani ljudi koji izgledaju kao da su mrtvi i koji leže u vrećama, a u jednom trenutku jedan od njih se pokreće. Taj snimak nema nikakve veze sa kovidom, a svakako ni ratom u Ukrajini, posebno ne „propagandom zapad“, već predstavlja performans na ekološkom protestu koji se održao 4. februara 2022. godine u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji.  

S obzirom na to da je u pitanju očigledna laž, i da se ne radi „o propagandi zapada“, ovu objavu ocijenli smo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article