Greta Tunberg i Kina: Aktivistkinja nikada nije tražila da se prestanu koristiti štapići za jelo

953

Ekološka aktivistiknja Greta Tunberg jedna je od najglasnijih u borbi protiv klimatskih promjena i često se nalazi na meti onih koji ne vjeruju ili neće da vjeruju da je planeta svakim danom sve toplija.

Njeni lažni citati redovno kruže internetom, neki nastanu iz zabave a drugi kako bi se poruke o globalnom zagrijavanju relativizovale.

Na Fejsbuku se masovno dijeli fotografija Grete Tunberg sa navodima da je ona pozvala Kineze da ne koriste štapiće za jelo i tako spasu drveće.

Ovakva fotografija i citat dijelili su se i prošle godine. Tada je naš partnerski portal, Faktograf, analizirao ovu objavu i utvrdio da Greta nikada nije pozvala Kineze da odustanu od štapića.

Izvora za ovu njenu izjavu nema, a fotografija na koju je nalijepljen njen navodni citat je sa Samita o klimatskoj akciji Ujedinjenih nacija  iz 2019, kada Greta svakako nije rekla ovo što joj se pripisuje.

Takođe, njeni portparoli su AFP-u potvrdili da nikada nije izrekla riječi koje joj se pripisuju.

Zbog toga, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.