Švedska nije zabranila PCR test, niti postoji odluka švedskih sudova o tom testu

1590

Od pojave koronavirusa situacija u Švedskoj u vezi pandemije često je na meti dezinformatora koji su širili neistinite tvrdnje – da ova država ne testira svoje građane, da je polovina građana stekla kolektivni imunitet, da je zabranjeno korišćenje PCR testova.

Iako su brojne organizacije za provjeru činjenica u više navrata analizirale ove neistinite tvrdnje koje se vežu za Švedsku to deziformatore ne sprečava da i dalje ponavljaju iste stavove.

Tako je još jednom na društvenim mrežama ponovo objavljena lažna informacija u vezi najpouzdanije metode za otkrivanje korone PCR testa.

U Fejsbuk objavi koja je podijeljena 1.000 puta se navodi:

„I Švedski sud potvrdio da PCR ne potvrđuje viruse, zašto to niko ne objavljuje? Švedska je zabranila PCR test“.

Tvrdnje da je Švedska zabranila da se koristi PCR testiranje nijesu istinite što se može vidjeti na sajtu švedske Agencije za javno zdravlje iz  poslednjih informacija o kovid testiranju koje su ažurirane 24. maja ove godine.

Preporuka Agencije je da se odrasli sa simptomima Covid-19 testiraju kako bi se utvrdilo da li su u toku infekcije, a ista preporuka važi za djecu školskog uzrasta i starije, odnosno od oko šest godina, kao i da to važi čak i ako je neko vakcinisan protiv Covid-19.

„Antigenski testovi u obliku samotestiranja, gdje sami polažete test i analizirate ga, mogu se koristiti za skrining na određenim radnim mestima, ali ne bi trebalo da se koriste kada imate simptome Covid-19. Pozitivan rezultat testa samotestiranja treba potvrditi PCR testom“, preporuka je ove švedske institucije.

Objave na društvenim mrežama da je ova država ukinula ili zabranila PCR testiranje raskrinkali smo nekoliko puta.

Kada je u pitanju tvrdnja da je „švedski sud potvrdio da PCR ne potvrđuje viruse“ o tome se ne može naći nijedna zvanična informacija na internetu, ali je zato dostupno saopštenje sudskih organa ove države od 4. maja prošle godine da je Upravni sud švedskoj kompaniji Zandcell koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom brzih antigenskih testova na Covid-19 zabranio da plasira i isporučuje komplet za testiranje proizvoda na Covid-19 na švedskom tržištu, koji je plasiran kao samotestiranje na Covid-19.

„Kompanija nije dostavila dokumentaciju koja pokazuje da proizvod ispunjava zahtjeve koji se primenjuju na proizvod na osnovu pravila o medicinskim sredstvima. Zbog toga se proizvod ne smije stavljati na tržište ili stavljati u upotrebu u Švedskoj“, objašnjeno je u saopštenju.

Da se PCR testovi traže u Švedskoj potvrđuju i informacije na zvaničnom sajtu Vlade ove države gdje je podijeljen link koji vodi do preporuka Agencije za javno zdravlje u kojima se navodi da svi, uključujući i švedske državljane, koji ulaze u tu državu izvan nordijskih zemalja nakon dolaska urade PCR test. Ove preporuke su ažurirane 6. avgusta ove godine.

AFP-u, koji je takođe analizirao ovu objavu, je portparolka švedske Agencije za javno zdravlje Hana Holmkuist Karlson  kazala da je PCR glavni metod koji se koristi u laboratorijskoj dijagnostici Covid -19 i da upotreba PCR testova nije zabranjena u Švedskoj.

AFP-u je iz Kancelarije za medije švedskih sudskih vlasti zvanično rečeno da bi tako značajna presuda o zabrani PCR testova, da je donijeta, bila pomenuta u njihovom saopštenju.

Pošto Švedska nije zabranila PCR test, niti postoji sudska presuda da ova vrsta testa ne potvrđuje viruse ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.