Hari i Megan kao voštane figure za Madam Tiso, a ne roboti

2005

Britanska kraljevska porodica vrlo često zna da bude predmet dezinformacija i meta dežurnih teoretičara zavjere. Kako to obično biva, imena ličnosti poznatih svjetskoj javnosti dovode se u vezu sa raznim tvrdnjama, a neke od njih znaju biti i bizarne.

Primjer za to je i video koji je objavljen na Fejsbuku, u kojem se tvrdi da je supruga Princa Harija – Megan, zapravo robot.

Iako opis autora objave nije razumljiv, jasno je da ona insinuira da se na snimku nalaze roboti a ne kraljevski par, što imamo priliku da vidimo i u komentarima ovog posta.

Ovaj video podijeljen je na Fejsbuku preko 90 puta a jedina istinitost u vezi njega odnosi se na činjenicu da na snimku nijesu pravi Megan i Hari.

U tekstu portala Snopes, koji se bavi provjerom činjenica, pod naslovom „Da li su Megan Markl i Princ Hari roboti?“ komentarisali su video poput onoga sa Fejsbuka, koji je takođe bio povod da se plasiraju tvrdnje o teoriji postojanja robota koji izgledaju kao Princ Hari i njegova supruga Megan.

Na sajtu magazina Bustle, moguće je pročitati informaciju da se internetom širi teorija zavjere o tome da postoje roboti koji zamjenjuju pravi kraljevski par. Informacija je objavljena još 2018. godine, kada je ova tema bila aktuelna.

Na Youtube-u takođe postoji snimak iz 2018. godine, koji raskrinkava teoriju zavjere o klonovima Princa Harija i Megan

S obzirom na sve poznate činjenice, koje jasno ukazuju na to da je video isječak koji je objavljen na fejsbuku zapravo dio kompletnog videa koji najavljuje postavljanje voštanih figura Princa Harija i Megan Markl u muzeju Madam Tiso London, objavu sa fejsbuka, koja aktuelizuje priču od prije par godina i u kojoj se tvrdi da se u videu nalaze roboti koji izgledaju kao kraljevski par, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.