Ni Leskovac, ni Srbija: Na stolovima u budvanskom kafiću zastave svih država, ne samo srpska

2102

Crna Gora se polako oporavlja od pandemije koronavirusa i “zagrijava” za turističku sezonu, koja će, sudeći prema trenutnoj klimi koja vlada u zemlji biti obilježena i političkim manipulacijama. Na njih nisu imuni ni ugostiteljski objekti, koji, su ni krivi ni dužni, meta političkih igri koje su aktuelne u Crnoj Gori.

Tako su, crnogorski portali, danas bombastično prenijeli vijest da u jednom od budvanskih lokala “turiste dočekuje sa srpskim obilježjima”. Prvi je informaciju objavio portal Café del Montenegro.

-U toku su pripreme za predstojeću turističku sezonu, u kojoj vlast vidi spas. Lokal Jeff, se na osnovu fotografije dostavljene CdM-u, fokusirao na turiste iz Srbije. Stolovi u tom lokalu su ofarbani u trobojke, a na nekima je i grb sa 4S” navodi se u objavi CdM-a koju je portal podijelio i na fejsbuku.

Ovu objavu, prenijeli su i drugi crnogorski portali.

Antena M navodi kako “bi se na prvi pogled pomislilo da je riječ o stolovima u nekom kafiću u Srbiji”

-Ne! Čitalac našeg portala poslao nam je fotografiju iz budvanskog lokala “Jeff”. Budva je, očito, politički spremna za sezonu – piše u tekstu Antene M.

Portal IN4s u drugom tonu tretira pomenutu objavu, ali percepcija je takođe pogrešna.

– Srbi za Srbe: Lokal u Budvi u najljepšim bojama za doček turista – navodi se u objavi ovog portala.

Objavu su prenijeli i portali Aktuelno.me kao i Portal Luča.me koji je svoju objavu u međuvremenu uklonio sa portala.

Ipak, istina je značajno drugačija od onoga što je navedeno u objavama ovih portala, i niko ne bi pomislio da ste u Leskovcu ili negdje drugo u Srbiju, više nego da ste u Rimu, Vašingtonu ili Londonu.

Zašto? Zato što se na svakom od stolova u pomenutom budvanskom kafiću, nalazi zastava različite zemlje. To se vidi u objavi na portalu cherylhoward iz 2017.godine, a u kojem autorka govori o nedelji provedenoj u Budvi. Između ostalog, u objavljenom tekstu je i slika iz lokala Jeff, na kojoj se vide i zastave drugih zemalja na stolovima lokala.

Takođe, na zvaničnoj fejsbuk stranici kafića, objavljene su fotografije gostiju. Na jednoj od njih, okupljeni sjede za stolom na kojem je australijska zastava, drugi su za stolom gdje je zastava Južnoafričke republike.

Dakle, niti turiste dočekuju sa srpskim zastava, niti se radi o političkoj ljetnoj sezoni, već je svaki sto u pomenutom objektu dekorisan zastavom različitih zemalja svijeta. Zbog toga objava portala Cdm, Antena M i Aktuelno.me dobijaju ocjenu “Manipulacija činjenicama” i “Klikbejt”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Analiza editovana u 18:30h