Hauard Springs je karantin sa dobrim uslovima, a ne logor

1264

Od proglašenja pandemije koronavirusa države širom svijeta određivale su pojedine djelove bolnica i drugih institucija za karantine u koje su smještani građani koji se vraćaju iz inostranstva i drugi koji moraju u karantin.

Takve karantine imali smo i u Crnoj Gori i drugim zemljama regiona. Ipak, to ne sprečava širenje dezinformacija o sličnim karantinima u svijetu.

„U Australiji su krenuli u transport necijepljenih “pozitivnih slučajeva” u logore na “posljednje tuširanje” a mnogi u Hrvatskoj nesvjesno svojim neobrazovanim, primitivnim i glupim folklorom zagovaraju identičnu stvar..!!! Čuvari logora svoje djece budite ponosni jer malo je vremena ostalo..!!!“, navodi se u objavi videa u kojem vidimo jednog australijskog zvaničnika koji saopštava da će određeni broj stanovnika biti transportovan u House Springs kao pozitivni slučajevi ili bliski kontakti.

U Australiji ne postoji karantin sa imenom House Springs već Hauard Springs, što kaže i zvaničnik u videu.

Zvaničnik je Majkl Ganer, koji je saopštio da će 38 slučajeva iz zabačene zajednice Bindžari biti prebačeno u Haurad Springs i da im u tome pomaže vojska.

U pitanju je čitavo turističko naselje u kojem se Australijanci smještaju u karantin.

Prema mjerama koje je propisala vlada Australije karantin je obavezan ako se vraćate u Australiju iz inostranstva ili ako ste bili u kontaktu sa pozitivnim osobama, odnosno ako dolazite iz zabačenih djelova Australije.

Svi povratnici u Australiju, na Sjevernu Teritoriju moraju proći obavezni 14-dnevni karantin pod nadzorom“, navodi se na sajtu vlade te zemlje.

O mjerama određivanja karantina pisali su i regionalni mediji. Tako je Al Džazira prenijela da će Australijanci koji su potpuno vakcinisani moći da putuju u inostranstvo i da po povratku kući idu u sedmodnevni karantin.

„Ljudi koji nisu vakcinisani moraće da, po povratku, provedu 14 dana u karantinu u nekom hotelu. Morrison je rekao da njegova vlada radi i na mogućnosti putovanja bez karantina sa zemljama poput Novog Zelanda“ prenijela je Al Džazira.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.