Iverkemtin je lijek za konje, krave, svinje…

2999

Na društvenim mrežama ne jenjava tvrdnja da veterinarsko faramceutski lijek ivermektin pomaže u borbi sa koronavirusom. Naučno neutemeljene tvrdnje dobile su vjetar u leđa onog trenutka kada su tu dezinformaciju počeli da podržavaju i šire doktori sa raznih krajeva svijeta.

Tu tvrdnju smo pronašli na Fejsbuku, gdje jedan od korisnika ističe da je posebno djelotvoran kada se počne koristiti u ranoj fazi. 

„Kada se lek pocne koristiti u ranoj fazi, posto inhibira jedam enzim pa se virus ne moze razmnozavati, rezultati budu dobri i ovako data rana terapija je kljuc sto sam pisao u septembru i podelio ovde i na FB kako im padaju brojevi! Neki da ne kazem mnogi su se TRUDILI da ospore ucinak IVM u Japanu, neki tj mnogi su se trudili da ospore ucinak IVM uopste namerno navodeci da je lek za konje iako je registrovan za humanu upotrebu.“

Ivermektin je lijek protiv parazita koji se javljaju kod životinja, za šta recept izdaje veterinar. On nije odobren za liječenje kovid bolesnika u Crnoj Gori, pa ni u svijetu. Da nije registrovan za ljudsku upotrebu u našoj zemlji, potvrdila je predsjednica Farmaceutske komore Crne Gore Milanka Žugić.

U Sjedinjenim državama samo u pojedinim slučajevima se koristi kod ljudi. Američka Agencija za lijekove odobrila ga je za liječenje određenih vrsta parazita, kao i šuge i sličnih kožnih oboljenja. Oni su ovog avgusta reagovali na dezinformacije oko njegove primjene u liječenju kovid pacijenata, obrazložili za šta je namijenjen i to objavili na Tviteru uz naslov:

„Ti nisi konj. Ti nisi krava. Ozbiljno sada svi, prestanite sa tim.“

Ista situacija je i u zemljama EU, što je u martu ove godine saopštila Evropska agencija za lijekove.

Kao i svaki lijek, ukoliko se pravilno ne dozira, može imati štetna svojstva. Ovo posebno napominjemo, imajući na umu da ga ljudi sami sebi prepisuju, o čemu su pisale kolege iz Srbije. Nuspojave mogu biti ozbiljne, poput mučnine, povraćanja, dijareje, bola u stomaku, osipa i oticanja. U uputstvu za njegovu primjenu istaknuto je da gotovo dva mjeseca nakon što tu terapiju prime goveda, da ne bi trebalo konzumirati njihovo mlijeko i meso, te da velike doze lijeka mogu biti izuzetno opasne.

O svemu tome pisali smo u našim ranijim analizama, kada smo se bavili i dezinformacijama oko upotrebe ivermektina u Japanu, što su obrađivale i kolege iz Raskrinkavanje.rs

Fejsbuk korisnik koji je objavio tu tvrdnju, poziva se na doktora Džona Kembela iz Velike Britanije koji je 40 godina radio kao medicinski brat i koji objašnjava kako je navodno u Japanu u avgustu, kada je odobren ivermektin za liječenje koronavirusa, broj zaraženih počeo da opada.  

Na listi odobrenih lijekova za COVID-19 u Japanu nema ivermektina, već su navedene vakcine koje su razvili Moderna, Fajzer i Okford, odnosno, AstraZeneca, zajedno sa terapeuticima remdesivir, baricitinib, casilibimab i sotrovimab.

Japan je prošle sedmice potvrdio 674 nova slučaja zaraze koronavirusom i time zabilježio nedeljni broj ispod 1.000 prvi put od kraja juna prošle godine. U toj zemlji restriktivne mjere su ublažene u oktobru, kada je počeo da pada broj zaraženih, ali se zbog pojave novog soja koronavirusa, opet zatvaraju granice za strane posjetioce.

Imajući na umu činjenicu da se ivermektin ne prepisuje za liječenje koronavirusa, te da upotreba lijeka koji je namijenjen za životinje itekako može biti štetna za zdravlje ljudi, ovoj objavi dajemo ocjenu „pseudonauka“. Dobija je medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Objava dobija i ocjenu „dezinformacija“. Dobija je medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.