Hidrogen ne liječi COVID-19 i opasno je piti ga

4250

Uskoro će biti tačno godinu dana od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), zvanično proglasila pandemiju koronavirusa u svijetu. Činjenicu da je kovid jedan od najvećih problema sa kojima se svijet trenutno suočava, iskoristili su između ostalog i zagovornici alternativne medicine koji već duži vremenski period sugerišu razne metode koje po njihovom mišljenju pomažu u liječenju korona virusa.

Na jednom profilu na Facebooku prije par dana podijeljen je video koji je prethodno objavljen na istoj mreži u novembru 2020. godine uz opis

„znamo da je Kovid prevara! A šta može da nam pomogne?, Poslušajte – hidrogen!“

Ovaj video je do trenutka pisanja teksta  podijelilo 402 ljudi.

U ovom videu koji je nastao na, prema dostupnim podacima, takozvanom festivalu zdravlja u Rusiji još 2011. Godine, odakle je isječen dio snimka koji se “vrti” na fejsbuku. U videu imamo priliku da vidimo pokojnog ruskog doktora medicinskih nauka, Ivana Pavloviča Neumivakina, kako govori o sistemu liječenja hidrogenom, koji mu je poslužio kao tema brojnih naučnih radova.

Nakon uvodnog izlaganja i priče o virusima, vakcinama i antibioticima, ruski doktor prelazi na dio gdje nakon upozorenja da dolazi grip i hladna zima, sugeriše upotrebu hidrogena, nakon koje kako kaže svi oko vas mogu imati grip a vi ga nećete imati.

„Uzmite četvrtinu čaše vode, stavite kašičicu hidrogena, uzmite špric, uzimajte u njega po dva milimetra kubna takve vode, nagnite glavu i špricem ubacite u nos tu tečnost i uvucite unutra. Taj hidrogen vam dezinfikuje sve šupljine“ sugeriše Neumivakin.

Nakon ovog izlaganja, on nastavlja prezentovati navodne benefite hidrogena konstatujući da on ubija sve patogene i preporučuje da se pije, tako što se u čašu vode ukapa pet do deset kapi. Tako će, tvrdi on, voda postati sterilna i ubiti sve parazite koji se u njoj nalaze.

Iako ovaj video datira još iz 2011, kontroverzne preporuke izrečene u njemu, danas mnogi propagiraju i predlažu kao metod liječenja korona virusa.

Na osnovu elementarnih činjenica o hidrogenu koje je na svom sajtu objavio Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, jasno je da ideja o njegovoj unutrašnjoj upotrebi nije dobra a razbijanjem mita o ljekovitim svojstvima ispijanja bavio se i prestižni američki zdravstveni magazin Healthline.

Oni objašnjavaju da nema nikakvih naučnih dokaza da se pijući hidrogen može učiniti bilo šta dobro za zdravlje.

-Naprotiv, mnogobrojni naučni radovi su dokazali da ispijanje hidrogena može biti veoma opasno. Neke od mogućih zdravstvenih komplikacija su problemi sa disanjem i ozbiljna oštećenja crijeva, a u nekim slučajevima posledice mogu biti i smrtonosne. – navodi se u objavljenom članku Healthline magazina.

Imajući u vidu ove naučno zasnovane činjenice, jasno nam je da se u prvobitno pomenutoj objavi na Facebooku nalaze preporuke koje se opasne i kao takve ne bi trebale biti ozbiljno shvaćene jer su temeljene na manipulatorskim činjenicama. Iz tog razloga objavu ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.