Neistine o svima dostupnom “receptu”: Sastav vakcina nije nepoznat

908

Koronavirus i sve što sa njim ima veze od toga kako je nastao, kako se širi, kako se liječi, koliko ljudi od njega umire donio je brojne lažne vijesti, dezinformacije i teorije zavjere.

Jedna od tih neistinitih tvrdnji je objava koja je do objavljivanja ovog teksta na Fejsbuku podijeljena preko 90.000 puta, a odnosi se na upotrebu vakcina za liječenje ove bolesti.

Tvrdnje u ovoj poruci su lažne i lako se demantuju, jer za svaku vakcinu koja se već upotrebljava poznat je sastav, a na nekim od njih su radili renomirani instituti i referentne laboratorije.

U dokazivanju lažne tvrdnje u ovoj fejsbuk objavi daćemo podatke o četiri trenutno najpoznatije vakcine koje se koriste u sprečavanju širenja koronavirusa.

Na sajtu američke Federalne uprave za ljekove i hranu (FDA) zvanično je dostupna informacija o sastavu vakcine Fajzer-Biontek.

Drugu poznatu vakcinu AstraZeneka razvili su Univerzitet Oksford i AstraZeneka. Na sajtu Vlade Velike Britanije zvanično su dostupne informacije o kvalitativnom i kvantitativnom sastavu ove vakcine:

Dostupni su i podaci za rusku vakcinu Sputnik V. Ova vakcina je zvanično odobrena od ruskog Državnog registra za ljekove.

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je vakcinu COVID-19 Moderna za odobrenje u EU. Njen kvantitativni i kvalitativni sastav dostupni su na sajtu EMA.

Dostupna je i potpuna lista pomoćnih supstanci:

Prema podacima  sajta https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/

11 vakcina za zvanično odobreno za upotrebu u nekoj od zemalja, dok 79 vakcina su kandidati koji se trenutno istražuju.

Imajući u vidu da je sastav odobrenih vakcina protiv koronavirusa poznat, budući da je to sastavni dio međunarodnih ali i nacionalnih procedura odobravanja i stavljanja u promet poznat, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest