Nekadašnja državna sekretarka i kandidatkinja za predsjednicu SAD, Hilari Klinton, nerijekto je na udaru kako američkih, tako i regionalnih medija, odnosno korisnika društvenih mreža. Tim prije što je supruga bivšeg američkog predsjednika, Bila Klintona, a za čijeg mandata je NATO bombardovao Jugoslaviju.  

Korisnici društvenih mreža u regionu, ali i u svijetu, zbog raznih razloga priželjkuju njeno hapšenje. Tu vatru podgrijavao je njen protivkandidat za predsjednika, Donald Tramp, tokom kampanje.  

Ovih dana, na Fejsbuku se pojavio post, odnosno video snimak, kojim se tvrdi da je Klintonova uhapšena. Na njemu se vidi kako Klintonova ulazi u crni kombi, a prati ga post u kojem piše:  

“Ovaj video snimak pokazuje dan kad je uhapšena satanista Hilari Klinton,supruga ratnog zločinca i sataniste Bila Klintona.Imam neke prijatelje iz Amerike koji tvrde da su svi pogubljeni od Klintonovih,Buš,Obama,glumci iz Holivida su pogubljeni,mnogi muzičari i poznate ličnosti koje smo gledali celo ovo vreme i sad ih zamenju klonovi i glumci koji nose maske.Imate bezbroj dokaza i činjenica o svemu tome.” 

Post je objavljen 11-og aprila.  

Da Klintonova nije iza rešetaka svjedoči njena posjeta Sjevernoj Irskoj, u koju je stigla sa mužem, nekoliko dana nakon što je sporni post objavljen. O tome su pisali brojni mediji.   

Sporni video koji navodno dokazuje njeno hapšenje nastao je 2016, tokom obilježavanja 15 godina od napada na kule bliznakinje u Njujorku. Američki mediji tada su izvijestili da je Klintonovoj pozlilo. Kasnije je pojašnjeno da je bolovala od upale pluća. 

Dakle, ne postoje dokazi da je Klintonova uhapšena. Da umjesto nje u medijima gledamo glumce ili klonove, kao što se tvrdi u spornom postu, za to je već jako teško naći dokaze.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article