Geopolitička klima konstantno se mijenja, pa je vrlo vjerovatno da je stanje u ratom zahvaćenoj Siriji palo u drugi plan. Konflikt u toj zemlji je u neku ruku zaustavljen nakon 12 godina borbi, stradanja i razaranja, ali sporadični sukobi su i dalje, nažalost, dio svakodnevice. Teroristička organizacija Islamska država, iako oslabljena, i dalje predstavlja prijetnju po mir na Bliskom istoku, ali i ostatku svijeta.  

Zbog toga, američke trupe nastavljaju sa operacijama kako bi eliminisale ili zarobile ekstremiste, uz podršku lokalnih snaga u Siriji i Iraku.  

Jedna takva operacija odigrala se nedavno, na sjeveru Sirije. Regionalni mediji o tome su izvijestili na sljedeći način:

SUKOB SAVEZNIKA U SIRIJI: Turci zapucali na vojsku SAD   

U tekstu se navodi:  

“Na kuću u kojoj se terorist skrivao je ispaljena raketa, nakon čega je u njenoj blizini izvedeno sletanje helikoptera. Ekstremista se odupirao, nakon čega je ubijen, izjavila je Centralna komanda američke vojske. Interesantno je da su tokom operacije, dvojica proturskih terorista otvorili vatru na američke specijalne snage u blizini kuće. Amerikanci su eliminisali obojicu.” 

Na sajtu Centralne komande SAD operacija je opisana na drugačiji način i to bez pominjanja Turaka:  

“Snage Centralne komande SAD izvele su unilateralni helikopterski napad na sjever Sirije u ranim jutarnjim satima 17. aprila ciljajući višeg sirijskog vođu ISIS-a i operativnog planera odgovornog za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i Evropi. Upad je rezultirao vjerovatnom smrću ciljane osobe. Na meti su ubijene još dve naoružane osobe.” 

Iz Centralne komande kasnije je potvrđeno da je ubijen visoki vođa ID-e, Abd-al-hadi Mahmud al-Hađi Ali.  

Naslov iz spornog teksta ne odgovara sadržaju, jer se u tekstu kaže da su “proturski teroristi” otvorili vatru na američke specijalce, iako zvaničnih podataka o njihovoj nacionalnosti nema.  

Sve i da ima, naslov navodi na krivi zaključak – da su se dva partnera iz NATO-a: SAD i Turska sukobili u Siriji, što nema veze sa istinom.  

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article