Iako je dezinformisanje javnosti dostiglo vrhunac tokom izbornog dana, još uvijek se osjeća postizborna atmosfera pa su političke teme ostale u fokusu pristrasnih medija i pojedinaca na društvenim mrežama.  

Raskrinkavanje je tokom izbornog dana obavijestilo javnost o cjelodnevnoj akciji portala Nacionalist koji je na dan kada je Crna Gora birala svog predsjednika objavio čitav niz lažnih vijesti kao i brojeve telefona političara, novinara i aktivista.  

Izbor novog predsjednika ipak je ostao glavna tema pa su tako pojedini mediji netačno izvijestili o porukama Georgiosa Kristosa, šefa delegcije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore, tvrdeći da je on rekao da je na slavlju izborne pobjede očekivao više crnogorskih zastava. Ipak, Kristos je, što je bilo potpuno očigledno, govorio da je očekivao da će vidjeti više zastava EU.  

Netačno su interpretirane i izjave Jakova Milatovića koji je nakon pobjede dao niz intervjua. Javnosti se pokušalo nametnuti da je Milatović rekao da u budućoj Vladi neće biti mjesta za Bošnjačku stranku, iako, pretpostavljate, on to nije rekao.  

Milatoviću su pojedini mediji pokušali da „prišiju“ i da se pravdao Hrvatima jer je rekao da je nakon izbora vidio dostojno slavlje sa crnogorskim i evropskim zastavama. Neki su otišli i korak dalje tvrdeći da je Milatović, iako nije, rekao da ne želi obnavljanje saveza sa Beogradom i da je zabio nož u leđa Srbiji.  

Pored redovnog izmišljanja izjava tokom ovog mjeseca smo imali i izmišljanje hapšenja – i to ni manje ni više nego hapšenja premijera. „Dritan Abazović ide u zatvor“, naslov je spektakularne najave u kojoj se tvrdi da će Specijalno državno tužilaštvo odmah nakon izbora uhapsiti Abazovića – sa preciziranjem da će to biti u poneđeljak. Taj poneđeljak je došao i prošao, a za hapšenje bismo čuli da ga je bilo.  

Da postizborni dezinformacioni spektakl bude potpun pobrinuli su se mediji iz susjedstva i njihovi istomišljenici iz Crne Gore – interpretirajući osnivanje Zapadnobalkanske četvorke kao projekat Velike Albanije koji je u punom jeku.  

Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja 

In this article