Institut za javno zdravlje Srbije 2019. upozoravao na MERS, a ne na COVID-19

1468

Društvenim mrežama i preko viber poruka u regionu proširila se dezinformacija o tome da je Institut za javno zdravlje Srbije u avgustu prošle godine upozorio da ako neko putuje na Bliski Istok da se čuva korona virusa. Poruka je postala viralna u trenutku dok vlada pandemija COVID-19, insinuirajući da se bolest koja trenutno hara svijetom pojavila prošle godine u bliskoistočnim zemljama.

Poruka sadrži fotografiju dijela članka lista Pančevac od 2. avgusta 2019. godine, u kome piše:

„Upozorenje sa instituta “Batut”

Ako putujete na Bliski Istok čuvajte se korona virusa. Bolest registrovana u Saudijskoj Arabiji, UAE, Kataru, Jordanu, Omanu, Kuvajtu, Egiptu, Jemenu, Libanu i Iranu. Od blagih simptoma do teških sa smrtnim ishodom“.

Fotografija, prigodno, sadrži samo naslovni blok tog članka, ali ne i sadržaj cijelog teksta u kome je prenijeto saopštenje Instituta za javno zdravlje Srbije iz kojeg se može vidjeti da ta zdravstvena ustanova daje informacije o drugoj vrsti koronavirusa.

U članku Pančevca se detaljno prenose informacije i uputstva Instituta za javno zdravlje Srbije da je potrebno da putnici kојi putuјu nа Bliski Istоk, Аrаbiјskо pоluоstrvо i susjеdnе zеmljе budu upоznаti dа је nа tоm pоdručјu prisutаn bliskоistоčni rеspirаtоrni sindrоm – kоrоnаvirus MERS-COV, kао i dа pоstојi rizik оd infеkciје tim virusоm.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) MERS-COV je prvi put registrovan u Saudijskoj  Arabiji 2012. godine i pripada grupi koronavirusa.

Koronavirusi su velika porodica virusa koji mogu izazvati bolesti u rasponu od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Otprilike 35% prijavljenih pacijenata sa MERS-CoV infekcijom je umrlo. Iako se većina slučajeva zaraze MERS-CoV u zdravstvenim ustanovama pripisuje prenošenju s čovjeka na čovjeka, trenutni naučni dokazi govore da su dvogrbe kamile glavni rezervoar za MERS-CoV i životinjski izvor zaraze MERS-CoV kod ljudi. Međutim, tačna uloga dvogrbih kamila u prenošenju virusa i tačan put prenosa nisu poznati.

Osim novog koronavirusa (SARS-CoV-2) koji izaziva COVID-19 i MERS-CoV, grupi korona virusa pripada i SARS-CoV-1 od koga je prema podacima SZO u periodu od 1. novembra 2002. do 31. jula 2003. godine zaraženo više od 8.000 i umrlo više od 700 ljudi.

Poruku koja sadrži dio teksta lista “Pančevac” ocjenjujemo kao “dezinformaciju”. Tu ocjenu  dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Pančevac: Dezinformacija