Ista laž – druga država: Singapur nije utvrdio da Covid19 ne postoji, niti da je izlječiv aspirinom

2023

Bez obzira na vremenski okvir, naučna istraživanja i nova saznanja o pandemiji koronavirusa neke dezinformacije i dalje se šire društvenim mrežama, a vrlo brzo stignu i do našeg govornog područja.

Mnoge od njih se samo modifikuju, djelimično izmijene i kao takve plasiraju kao nove informacije za koje se tvrdi da su provjerene i istinite i da je potrebno da ih vidi što veći broj ljudi.

Kao što smo nagovijestili, sličnim dezinfromacijama bavili smo se ranije kada smo analizirali objave u kojima se tvrdilo da je Rusija postala prva država na svijetu koja je izvršila obdukciju preminulog od koronavirusa, te da je navodno nakon temeljne istrage, otkrila da Covid-19 ne postoji kao virus.

Slični sadržaji su se već ranije dijelili po internetu, ali je navodno “otkriće” bilo pripisano Njemačkoj, umjesto Rusiji.

Kao izvor najnovije „otkrivene informacije“ navodi se Ministarstvo zdravlja Singapura.

Međutim, Ministarstvo zdravlja Singapura je reagovalo na društvenim mrežama i saopštilo još 7. juna 2021. da je tekst “netačan” i da “u Singapuru nije izvršena obdukcija” kao što je opisano.


U objavi koja je predmet ove analize navodi se i da ljekari u Singapuru nisu poslušali protokol Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) te da su obdukciju izvršili kako bi “otkrili uzrok nedostatka respiratorne moći”.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u martu 2020. godine objavila smjernice o postupanju sa tijelima sumnjivih ili potvrđenih pacijenata sa Covid-om-19. Ona nije zabranila obdukcije nego preporučila oprez da se radnici ne bi zarazili, posebno na početku pandemije kad se vrlo malo znalo o virusu.

U objavi se dodaje i sljedeće:


Ranije smo dokazali da nije tačno da kovid bolest izaziva bakterija, te da se ne može liječiti aspirinom i antibioticima.

Dr Silvi Brijan (Sylvie Briand), direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za globalnu spremnost na zarazne bolesti, kaže u ovom videu:Zbog iznošenja netačnih tvrdnji da je Singapur prva država u svijetu koja je izvršila obdukciju preminulog od koronavirusa, te da tamošnji ljekari nije poštovali protokol SZO ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Dodatno, zbog tvrdnji da koronavirus ne postoji kao virus, te da su ljekari u Singapuru objasnili metodu liječenja „rekavši da je bolest globalna prevara“ ovoj objavi dajemo i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.