Milo Đukanović nije rekao da podržava stvaranje ”Velike Albanije”

1064

Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. 

Ovog puta, portal Alo objavio je tekst sa naslovom:

Iako se u naslovu eksplicitno tvrdi da je Đukanović podržao stvaranje „Velike Albanije“, u samom tekstu nije moguće pronaći dio koji bi to potvrdio. 

O čemu se zapravo radi? 
 
Đukanović je 24. avgusta primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Kosovo u Crnoj Gori Iljbera Hisu, što je potvrđeno na zvaničnom sajtu predsjednika Crne Gore

Informacija je takođe objavljena na zvaničnom fejsbuk profilu Mila Đukanovića, a vijest o oproštajnoj posjeti prenijeli su i crnogorski mediji

Portal RTCG takođe je prenio riječi Đukanovića sa ovog sastanka. 

Čitajući zvanično saopštenje kabineta predsjednika Crne Gore, kao i njegovu interpretaciju u crnogorskim medijima, dolazimo do zaključka da je Đukanović dao podršku Evroatlantskom putu Kosova, a ne stvaranju „Velike Albanije“, kao što se navodi u tekstu portala Alo. 

Zbog ovih činjenica, taj tekst dobija ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Pored toga, članak ocjenjujemo i kao klikbejt, iz razloga što tvrdnja iz naslova nema utemeljenje u samom tekstu. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.