Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila je proteklih dana regionalne medije.

Prvi put je u medijima o tome bilo riječi još 2017. godine, a sada je (krajem oktobra 2019. godine) iz Evropske komisije potvrđeno da Unija razvija sistem ulaska i izlaska iz EU koji će se primjenjivati na sve državljane koji nemaju pasoš neke od zemalja EU, ali i zemlje koje su u bezviznom režimu, kao i one kojima treba Šengen viza.

Upotreba dva IT sistema – ETIAS (koji podrazumijeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System) je planirana početkom 2022. godine.

Primjena tog sistema podrazumijevaće obavezu putnika da prije početka putovanja u zemlje članice EU, preko sajta ili aplikacije, unesu u ETIAS svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena bezbjednosna pitanja, a u roku od nekoliko minuta dobiće odgovor da li postoji prepreka za ulazak u EU.

Državljani 62 zemlje moraće da koriste ETIAS sistem, a među njima su i države regiona – Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Sjeverna Makedonija. Spisak svih država i informacije o ETIAS-u dostupne su na ovom linku.

Crnogorski portal CDM objavio je 3. novembra tekst naslovljen „EU uvodi pametne granice: I građani Crne Gore moraće da skeniraju lice i daju otiske prstiju“, u kom su, na osnovu odgovora iz Uprave policije Crne Gore, pružene informacije i uputstva o ovom sistemu.

CDM je ovim tekstom, na osnovu izjave iz nadležnog organa, podsjetio crnogorske građane na nova pravila, obzirom da su regionalni mediji 28. oktobra već izvijestili o ovome, uz prenošenje izjave zvaničnika Evropske komisije.

Tekst CDM-a su preuzeli brojni domaći, ali i regionalni portali. Jedan od medija koji je prenio informaciju je i portal Kurir.rs, koji je tekst objavio pod naslovom:

„CRNOGORCIMA NEĆE BITI DOVOLJAN PASOŠ ZA ULAZAK U EU: Moraće da skeniraju lice i daju otisak prsta! A evo i zbog čega“

Iako je Kurir nekoliko dana ranije, 28. oktobra, uz brojne regionalne medije, objavio tekst o uvođenju novog sistema granične kontrole, ne izdvajajući nijednu državu niti njene državljane kao naročito interesantne u tom postupku, tekstom od 3. novembra, odnosno njegovim naslovom, navodi čitaoca na pogrešan zaključak da će novi sistem prelaska granice iz nekog razloga važiti samo za Crnogorce, a ne za državljane još oko 60 zemalja.

Ako uzmemo u obzir razloge zbog kojih se uvode pojačane mjere granične kontrole, ili mjere koje su drugačije u odnosu na uobičajene, a koje se obično vezuju za prevenciju ilegalnih radnji, ovakav naslov može neopravdano da implicira da se upravo iz sličnih razloga nova granična pravila odnose samo na Crnogorce.

Ovakvu objavu portala Kurir ocjenjujemo kao „klikbejt“, što odgovara medijskom izvještaju čiji je cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenata, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

Tekst CDM-a je na sličan način prenijelo više medija (Volim Podgoricu, Vesti online, Politika, Pink, Srpska info i Hayat), plasirajući već u naslovu informaciju da će za Crnogorce prilikom prelaska granice važiti nova pravila. Stoga, objave ovih portala, kao i portala Kurir, dobijaju istu ocjenu – klikbejt.

(Raskrinkavanje.me)

Volim Podgoricu: Klikbejt | Vesti online: Klikbejt | Kurir: Klikbejt Pink.rs: Klikbejt | Srpska info: Klikbejt | Hayat: Klikbejt

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.