Italija nema Goliju: Lažna vijest o učenici sa planine

2595

Pandemija koronavirusa i mjere koje su zbog nje donesene širom svijeta, nisu zaobišle nijednu društvenu kategoriju niti starosnu grupu, pa tako već godinu dana djeca uglavnom nastavu umjesto u školskim učionicama, pohađaju onlajn od kuće.

Imajući u planu da skrene pažnju na taj fenomen, jedna fejsbuk stranica objavila je fotografiju djevojčice koja prati onlajn nastavu putem laptopa, u krajnje neobičnom ambijentu, na livadi okružena životinjama.

Ono što najviše privlači pažnju u samoj objavi jeste opis:

„Mart 2021, Golija, Crna Gora. Online nastava.“

Na samoj slici nalijepljen je i tag mjesta pod nazivom „Golija“.

Ova fotografija bez sumnje izazvala je brojne simpatije na društvenih mrežama, a samo u gore pomenutom fejsbuk postu, možemo vidjeti da je podijeljena 165 puta.

Uvidom u objave Italijanskih medija imamo priliku da vidimo istu fotografiju, međutim informacije o mjestu na kojem je ona nastala govore drugačije od onoga što smo prvobitno imali priliku da vidimo.

„Učenje na daljinu na visini od 1.000 metara, usred prirode i životinja. Ovo je priča o Fiammetti (10) koja je upisala četvrtu godinu osnovne škole u ​​Mezzolombardu, u Trentinu“, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu čuvenog italijanskog portala RaiNews.

Ovu interestantnu priču prenijela je i italijanska agencija ANSA, a o djevojčici Fiameti pisala je i la Repubblica, na svom zvaničnom fejsbuk profilu.

Umajući u vidu članke objavljene u italijanskim medijima, koji potvrđuju da je fotografija nastala u sjevernoj italijanskoj pokrajini Trenitno, u planini Sole, navode iz fejsbuk posta u kojem se tvrdi da je mjesto događaja Golija u Crnoj Gori, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Viralne objave: Lažna vijest

In this article