Slavlje na godišnjicu bombardovanja posvećeno sportistima a ne “NATO agresiji”

1560

NATO bombardovanje nekadašnje SR Jugoslavije, kao jedan od događaja koji je obilježio noviju istoriju na ovim prostorima, konstantna je društvena tema o kojoj su mišljenja podijeljena. Kao takva, ova tema je vječita inspiracija za plasiranje neistina i dezinformacija, naročito na godišnjicu početka bombardovanja.

Širom društvenih mreža dijeli se fotografija iz Mojkovca na kojoj se vidi grupa građana sa državnim zastavama uz tvrdnje da se radi o “slavlju NATO agresije”.

Ovakve tvrdnje objavljene su na Fejsbuku i Instagramu.

“Grupa mladih neljudi opet pokušava obrukati časno crnogorsko ime. Mojkovac, večeras, slavlje zbog početka NATO agresije na SRJ”, navodi se u jednoj od objava.

Ipak, nije riječ o “slavlju NATO agresije” kako se tvrdi na društvenim mrežama.

Na snimku koji je objavio portalmojkovac.me vidi se transparent koji glasi:

“Crnogorski Mojkovac srcem biće uz ajkule i lavice. Tokio 2021”.

Ovaj transparent i slavlje posvećeni su crnogorskim rukometašicama i vaterpolistima koji će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore izborila je plasman na Olimpijske igre u nedjelju 21.03.

O tome koliko je umjesno organizovati skupove sa vatrometom, pjevanjem i bakljadom kršeći epidemiološke mjere, i na godišnjicu početka bombardovanja, svakako se može diskutovati.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

In this article