Italija nije zabranila nošenje maski djeci do 10 godina

1171

Već više od godinu dana svijet se bori sa pandemijom koronavirusa, a ono što nju uporedo prati jeste sijaset lažnih vijesti i dezinformacija koje su usko vezane za ovu zaraznu bolest, koja je odnijela preko dva miliona života.

Stiče se utisak da ne postoje pravila po kojima se odvija plasiranje neistina koje za cilj ima da dovede javnost u zabludu i dodatno je uznemiri, pa se shodno tome, vrlo često prepliću netačne informacije bilo da su vezane za sami virus, zaštitne maske ili vakcine protiv kovida.

Tako je na fejsbuku, plasirana objava, čiji autor tvrdi da je italijansko Državno vijeće zabranilo nošenje maski u školama djeci mlađoj od 10 godina.

Fotografija naslova podijeljena je sa francuskog portala France Soir, koji na je već na početku teksta naglasio da je u međuvremenu ovaj naslov promijenjen jer je bio neprecizan. To je učinjeno nakon što se ovom tvrdnjom o zabrani nošenja maski bavio i francuski Le Monde.

Zapravo se radi o nedavnoj situacija u Italiji, u kojoj je u jedno dijete oslobođeno obaveze nošenja maske iz razloga što mu je ona pospješila ranije zdravstvene probleme, tj. izazvala nedostatak kiseonika, a sve je dokumentovano ljekarskim uvjerenjima.  Zbog svega toga, odlučeno je da učenik ne smije biti primoran da nosi masku tokom časova, zbor rizika od respiratornog zamora.

I Le monde je utvrdio da su italijanske vlasti slučaj dječaka uzele kao specifičan i oslobodile ga nošenja maske jer u školi nema aparata za mjerenje nivoa kiseonika. 

“Ova odluka tiče se jednog djeteta”, piše Le Monde.
Uvidom u zvanične epidemiološke mjere koje su objavljene na sajtu Ministarstva zdravlja Italije, naveden je podatak da se od obaveze nošenja zaštitnih maski, između ostalog izuzimaju djeca uzrasta do 6 godina.

Iz navedenog se lako da zaključiti da se radi o izolovanom slučaju, te da nema govora o odluci da se ukine obaveza nošenja maski u školama za djecu do 10 godina, kao što smo imali priliku da pročitamo u spornoj Fejsbuk objavi.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu „manipulacija činjenicama“

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama