U Barseloni se protestovalo zbog zatvaranja repera, a ne zbog mjera

1307

Uvođenje restriktivnih mjera sa ciljem suzbijanjem pandemije koronavirusa izaziva nezadovoljstvo dijela građana i proteste protiv takvih mjera širom svijeta, a ovakvi dogoađaji izuzetno su pogodni za manipulisanje na društvenim mrežama.

Najsvježiji primjer je fotografija sa skupa u Barseloni koja se dijeli na Fejsbuku uz tvrdnju:

Građani Barselone jesu izlazili na ulice, ali ovog puta, ne zbog restriktivnih mjera već zbog odluke da se reper Pablo Hasel mora u zatvor.

Protest u najvećem katalonskom gradu održani su 30. decembra, a fotografija koja se koristi za manipulaciju može se vidjeti u izvještajima sa ovog protesta.

Katalonski reper je 2018. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog podsticanja na terorizam, podrivanja španskih državnih i kraljevskih institucija. Hasel je, kako je utvrdio sud, to činio porukama na Tviteru i u svojoj pjesmi objavljenoj na YouTubeu.

Ovom objavom bavile su se i naše kolege iz hrvatskog Faktografa.

Dakle, u Barseloni se jeste odigrao protest, ali ne zbog mjera koje su uvedene za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga, ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama