Svjetski mediji objavili su prošle nedjelje vijest o tome kako je američka kompanija Fajzer razvila eksperimentalni lijek protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 odsto.

Iako primjena ovog lijeka još nije ni počela, dežurni teoretičari zavjere potrudili su se da ga što prije diskredituju i ukažu na navodno štetne poslijedice njegovog korišćenja.

To se da zaključiti iz fejsbuk objave u kojoj autor nevješto tumači informaciju o „Paxlovid“ antikovid piluli, a potom istu koristi kako bi ukazao na navodno neprofesionalno izvještavanje domaćih medija.

O čemu se zapravo radi?

Portal Vijesti prenio je saopštenje kompanije Fajzer u kojem između ostalog stoji da je ta farmaceutska kompanija razvila antivirusnu pilula za liječenje kovida 19 koja smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Govoreći o istoj temi, portal Disclose je na svom zvaničnom Tviter nalogu podijelio informaciju o Fajzerovoj „Paxlovid“ piluli i njenim efektima u borbi protiv kovida.

Nakon prevoda teksta zaključujemo da nije rečeno da se „Paxlovid“ pilula koristila ranije za prevenciju HIV-a i pritom izazivala AIDS, kao što je napisano u fejsbuk postu. Naime, objašnjena je činjenica da HIV zapravo izaziva AIDS.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključujemo da je objava sa fejsbuka u kojoj se želi diskreditovati jedan medij, kao i Fajzerov lijek „Paxlovid“ zasnovana na neistinitim tvrdnjama.

Iz tog razloga, ovaj post dobio je ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.