Crna Gora nije jedina zemlja regiona koja je pozvana na Bajdenov Samit o demokratiji

1159
cigarete-luka-bar-dezinformacije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden biće domaćin prvog od dva Samita za demokratiju, koji će se održati od 9. do 10. decembra 2021. godine.

Kako se navodi na sajtu Stejt departmenta, predstojeći Samit okupiće lidere vlada širom svijeta, organizacije civilnog društva, kao i djelove privatnog sektora gdje će prisutni moći da iznesu afirmativnu agendu za demokratsku obnovu i da se kroz kolektivnu akciju izbore sa najvećim prijetnjama sa kojima se danas suočavaju demokratije.

Kako se datum održavanja Samita bliži, o njemu se sve više govori, ne samo u medijima i već i na društvenim mrežama.

Tako na fejsbuk stranici „Prof War Room“ imamo priliku da pročitamo informaciju da je Džo Bajden pozvao jedino Crnu Goru iz regiona na samit o demokratiji.

„Bajden pozvao jedino Crnu Goru iz regiona na samit o demokratiji! “, navodi se u objavi.

Stranica „Prof War Room“ otvoreno podržava crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, o čemu svjedoči i prva objava u kojoj se između ostalog navodi kako iza nje stoji grupa građana, pravih patriota koji su samoinicijativno odlučili da se stave u odbranu onoga za koga smatraju da je oličenje promjena i svega dobrog u Crnoj Gori.

Informacija da je u ime Crne Gore Krivokapić pozvan na Bajdenov Samit je nesumnjivo tačna, što je potvrdila i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, međutim naša zemlja nije jedina u regionu koja će učestvovati na Samitu.

„Ambasadorka je takođe najavila da će premijeru Krivokapiću uskoro biti uručena pozivnica za učešće na Samitu za demokratiju, koji će biti održan 9. i 10. decembra u virtuelnom formatu, a čiji će domaćin biti američki predsjednik Džozef Bajden. Kako je naglasila uvažena ambasadorka, pozivnica će istovremeno predstavljati čin poštovanja prema Crnoj Gori i putu koji slijedi“, navodi se u objavi na sajtu Vlade Crne Gore, međutim ne postoji podatak o tome da je Crna Gora jedina zemlja regiona koja je pozvana na Samit.

Američki Politico takođe se bavio predstojećim Samitom u Bajdenovoj organiziji.

U tekstu o organizaciji, temama i agendi Samita, Politico je objavio i tabelu zemalja učesnica.

Primjetno je da na tabeli nema pojedinih regionalnih zemalja poput Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, o čemu su ovih dana pisali mediji u regionu. Da pomenute države neće prisustvovati Samitu, potvrđuje Američki profesor i stručnjak za Balkan Danijel Server koji je pričao o razlozima za takvu odluku.

Ipak, u tabeli zemalja koje će učestvovati na Bajdenovom Samitu možemo vidjeti susjednu Hrvatsku, kao i Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Imajući u vidu sve dostupne činjenice, jasno nam je da će se virtuelni Samit demokratije u organizaciji američkog predsjednika Bajdena održati 9. i 10. decembra, kao i da će na njemu prisustvovati nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i Crna Gora.

Ipak, to nam govori i da naša zemlja nije jedina koja će imati svog predstavnika na Samitu. Zbog toga, objava sa fejsbuka u kojoj se tvrdi da je Crna Gora jedina regionalna zemlja koja je pozvana, dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.