Na Facebook stranici “Nikšićki satelit” objavljena je fotografija na kojoj se vidi konj na terasi stambene zgrade, uz tekst: „Ovo može samo u Berane”. U opisu Facebook stranice na kojoj je objavljena fotografija piše:

“Sve se vidi sve se zna 🙂 Šaljite nam sve što mislite da treba biti objavljeno! Marketing, reklame u inbox.”

Iako su mnogobrojne objave na stranici šaljivog karaktera, a s obzirom na to da sadržaju stranice doprinose i pratioci, pretpostavlja se da su fotografije koje šalju iz raznih crnogorskih gradova autentične. To, međutim, nije slučaj sa ovom fotografijom. Koristeći TinEye, alat za pretragu fotografija, vidjeli smo da je ova objavljena već više od 80 puta.

Fotografija vjerovatno nije nastala u Beranama, niti je konj u skorije vrijeme uslikan na terasi, jer su brojni regionalni portali (Mondo, Kurir, Banjaluka, Buka, ATV),  još 5. juna 2015. godine objavili ovu fotografiju, tvrdeći da je nastala u Zemunu. Portali se pozivaju na Blic, za koji je korisnik Facebooka koji je postavio fotografiju rekao da ne želi da otkrije kako i kada je fotografija nastala, jer to treba da ostane “obavijeno velom misterije”. Fotografija je dan ranije, 4. juna 2015. objavljena i dijeljena na Facebooku.

Iako se u svim ovim objavama tvrdi da je fotografija nastala u Zemunu, pronašli smo je i na Redditu, gdje je objavljena par mjeseci ranije, u martu 2015. godine. Iz komentara se ne može zaključiti kada je i gdje fotografija nastala, ali je izvjesno da nije nastala u skorije vrijeme, a vjerovatno ni u Beranama.

Ovu objavu ocjenjujemo kao reciklažu. Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Edit: 30.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.