Izgubljeni u prevodu: Vakcina protiv Covida ne steriliše populaciju

1611

Vakcina protiv COVID-19 glavna je tema svjetskih medija u posljednjih nekoliko sedmica. Kao i svaki veliki događaj, rad na vakcini, njeno eventualno odobravanje i efikasnost pokrenuli su čitav niz manipulacija.

Jedan primjer iz tog niza je zloupotreba intervjua ser Džona Bela, profesora na Oksfordu, britanskom univerzitetu koji sa kompanijom AstraZeneca radi na razvoju jedne od vakcina.

Društvenim mrežama kruži video, isječak iz intervjua Džona Bela, uz tvrdnje da će vakcina sterilisati, odnosno izazvati nepolodnost kod svjetske populacije.

„PROFESOR SA OKSFORDSKOG UNIVERZITETA SE IZLANUO DA NOVE VAKCINE SLUŽE ZA STERILIZACIJU“, kaže se u tekstu koji prati video.

Što se tiče videa, u njemu se dio Belovog intervjua, u kojem kaže da vakcine vjerovatno neće u potpunosti sterilisati populaciju.

„Vjerovatno će imati efekat koji djeluje u procentu, recimo, 60-70% će morati jako pažljivo da se pogleda, i oni koji regulišu vakcine će morati da provjere pažljivo da bi vidjeli da li one rade ono čemu su namijenjene prije odobravanja“, kaže Bel u intervjuu.

U videu se zatim pojavljuje isječak iz intervjua Bila Gejtsa, koji govori o tome da su on i njegova supruga Melinda, osnivači velike fondacije koja ulaže novac u medicinu i druga filantropske svrhe.

„Melinda i ja smo se zapitali da li će pružanje novih ljekova i održavanje djece u životu kreirati veći problem sa populacijom“ kaže Gejts u videu.

Nakon ovoga, sve postaje još više suludo. Gejtsove izjave prate scene iz naučno-fantastične serije „Utopia“ u kojem jedan od TV likova saopštava „namjere“ za sterilisanjem populacije.

Isječak iz serije prati dio drugog Gejtsovog intervjua u kojem on govori:

„To su stvari koje guram naprijed. Neću da kažem da se nerviram, ali sam nestrpljiv zato što ovo ne ide brzinom koju želim“.

U video su ubačene i izjave predsjednika SAD Donalda Trampa koji govori da je posao oko vakcine ogroman i da je angažovana vojska.

U svojoj izjavi, koja je cjeokupna dostupna na YouTube-u, Džon Bel govori da se nada da će se rano na jesen znati da li vakcina funkcioniše.

„Mnogo toga zavisi od intenziteta infekcije. Da bismo dobili očitavanja moramo imati određeni broj incidentnih slučajeva u kontrolisano vakcinisanoj populaciji. To vam onda govori da možete gledati stvarno vakcinisanu populaciju i vidjeti da li su zaštićeni. Nadam se da će se to desiti na jesen. Ali, ne zaboravite, vakcine vjerovatno neće u potpunosti sterilisati populaciju. Vjerovatno će imati efekat koji djeluje u procentu, recimo, 60-70% će morati jako pažljivo da se pogleda, i oni koji regulišu vakcine će morati da provjere pažljivo da bi vidjeli da li one rade ono čemu su namijenjene prije odobravanja.“, kaže Bel.

Iako je i iz samog konteksta jasno da Bel nije govorio o sterliziaciji kao onemogućavanju pojedinaca da se razmnožavaju, potrebno je pojasniti da u medicinskom rječniku sterlizacija označava i proces uništavanja mikroorganizama i njihovih patogenih proizvoda.

Takođe, u neformalnom govoru, sterilizacija predstavlja i uklanjanje nečega štetnog.

Kada je u pitanju dio videa u kojem Bil Gejts govori o lijekovima za djecu i problemima populacije, on je istrgnut iz snimka u kojem Gejts zapravo odgovara na pitanje iz takozvanog godišnjeg pisma. To je akcija Gejtsove fondacije u kojem on jednom godišnje odgovara na pitanja koja mu stižu pismima.

On u videu govori da, što se zdravlje poboljšava, porodice biraju da imaju manje djece.

„Ovaj efekat je veoma traumatičan. Otkrili smo da se ovo ponavlja u svakoj državi svijeta, da se populacija smanjuje kada se poboljša zdravlje. Što brže popravimo zdravlje brže će se veličina porodice smanjiti, i možemo se osjećati odlično jer smo spasili živote“, kaže Gejts.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakih 11 sekundi u svijetu preminu trudnica ili novorođenče.

Ipak, prema podacima SZO i UNICEFA, danas preživljava više žena i njihove djece nego ikada.

“U državama koje svima pružaju bezbjednu, priuštivu i kvalitetnu zdravstvenu njegu, žene i njiove bebe preživljavaju. Ovo je snaga univerzalne zdravstvene zaštite” riječi su su generalnog direktora SZO Tedrosa Gebrejesusa. Dakle što je zdravstvena zaštita bolja, više djece dolazi i ostaje živo.

Kako je izjava oksfordskog profesora potpuno istrgnuta iz konteksta i njome se pokušalo izmanipulisati na prizeman način, ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest