Zloupotreba brenda: Lažna nagradna igra Erste banke

Zlouptrebe poznatih brendova na društvenim mrežama nisu novost. Pojedinci na Fejsbuku često, u cilju prikupljanja klikova i lajkova, redovno na lažnim nalozima organizuju „nagradne igre“ u kojima nude nagrade za lajk, dijeljenje i slanje SMS-a za učešće. Najsvježiji primjer je zloupotreba imena Erste banke u ovakve svrhe. Ubrzo nakon objave stigla je i reakcija Erste …

1147

Zlouptrebe poznatih brendova na društvenim mrežama nisu novost. Pojedinci na Fejsbuku često, u cilju prikupljanja klikova i lajkova, redovno na lažnim nalozima organizuju „nagradne igre“ u kojima nude nagrade za lajk, dijeljenje i slanje SMS-a za učešće.

Najsvježiji primjer je zloupotreba imena Erste banke u ovakve svrhe.„I ove godine ERSTE BANKA organizuje dodjelu nagrada u iznosu od 300EUR. Sve sto je potrebno je da uradite slijedece: -LIKE -SHARE Posaljete SMS na broj 1818 u kojem napisete : VOL 131298 50 Cim posaljete SMS javite nam se kako bi Vam kolege poslale nagradu na Vasu adresu. Prvih 100 koji se jave dobijaju poklon.NIJE POTREBAN NIKAKAV LICNI DOKUMENT!!!! Vasa Erste Banka“, navodi se u objavi na Fejsbuku. Stranica na kojoj je ovo objavljeno ima svega dvadesetak pratilaca.

Ubrzo nakon objave stigla je i reakcija Erste banke.„Pojavila se lažna stranica koja se predstavlja kao Erste Banka i navodno organizuje nagradnu igru, tražeći da se pošalje i SMS poruka. Napominjemo da je ovo jedina oficijalna stranica Erste banke Crna Gora. Banka vam nikada neće tražiti lične podatke putem društvenih mreža, kao ni slanje poruka“, saopšteno je na zvaničnoj stranici ove banke.

Upozoravamo korisnike društvenih mreža da se paze ovakvih zloupotreba i prijave ih Raskrinkavanju.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

04/12/2020

Ocjena:

Lažna vijest