Izjava o biološkim laboratorijama istrgnuta iz konteksta

4170
bioloske-laboratorije-teorija-zavjere

Stari propagandni zakon kaže: ponavljajte laž dovoljno često i ona može postati istina. Baš po toj matrici, koju godinama pripisuju nacističkom ministru propagande Džozefu Gebelsu, ovih dana dok traje rat u Ukrajini, djeluje se i iz ruske propagandne kuhinje. U jednoj od, a koju smo već analizirali, govori se o biološkim laboratorijama, odnosno tvrdnjama da se u Ukrajini proizvodi biološko oružje. Zato idemo opet, ispočetka.

Tu tvrdnju smo pronašli na Fejsbuku, što prati video u kome je dio izjave pomoćnice američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorije Nuland. Tvrdnja glasi:

“Amerikanci priznaju da u Ukrajni imaju bioloske laboratorije i da su zabrinuti da se Rusi ne domognu bioloskog materijala, ne zbog tehnologije, vec zbog skandala. Zašto skandala? Da li ste znali da je glavni njihov zadatak u proteklih nekoliko godina prikupljanje DNK etnickih Rusa sa tih prostora ?! Sa druge strane pogledajte koji politicari vode Ukrajinu, to nisu ukrajinci. Dakle, slava Ukrajini… i Americi kojom oduvek upravlja London, epicentar svog svetskog zla.”

Tvrdnje da u Ukrajini postoje biološke laboratorije objavili su i brojni portali iz Crne Gore i regiona, poput IN4S-a, Sputnjik-a, Srbin.info, Novosti, što prate naslovi: “Biološke laboratorije u Ukrajini: Šta će reći svijet?”; “Priznanje iz Vašingtona: U Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja”; “Amerika potvrdila postojanje bioloških laboratorija u Ukrajini”; “PANIKA U VAŠINGTONU, EVAKUIŠU LABORATORIJE IZ UKRAJINE: Nulandova priznala prisustvo bioistraživačkih objekata”…

Šta je Nulandova zapravo kazala?

Pomoćnica američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorija Nuland 8. marta 2022. u Senatu je odgovarala na pitanja senatora, na temu “Ruska invazija na Ukrajinu”.

Jedno od pitanja postavio je senator iz Floride, Marko Rubio, a koje se odnosi na hemijsko i biološko oružje, odnosno, da li ga Ukrajina ima, što je moguće poslušati od 3:40 ili transkibovano pročitati ovdje. Na to je Nulandova odgovorila:

“Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje smo sada prilično zabrinuti da ruske trupe, ruske snage, možda žele da preuzmu kontrolu. Zato sada radimo sa Ukrajincima kako da spriječimo da istraživački materijali padnu u ruke ruskih trupa, ako im priđu.”

Ta njena izjava je objavljena na Fejsbuku i medijskim portalima. Međutim, to je samo dio priče. U nastavku je senator Rubio poručio:

“Siguran sam da ste svjesni da ruske propagandne grupe već objavljuju sve vrste informacija o tome kako su otkrile zavjeru Ukrajinaca da uz koordinaciju NATO-a puste biološko oružje u zemlji. Ako dođe do incidenta ili napada sa biološkim ili hemijskim oružjem unutar Ukrajine, da li mislite da bi 100 posto iza toga stajali Rusi?”

Na to je Nulandova odgovorila:

“Nema sumnje, senatore. Klasična ruska tehnika je da okrive druge za ono što sami planiraju da urade.”

Da u Ukrajini ne postoje američke laboratorije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje 7. marta 2022. godine, o čemu smo pisali ovih dana. Oni su reagovali na navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini, koje vide kao provokaciju i dezinformaciju.

“Svi laboratorijski objekti u Ukrajini obavljaju jednu zajedničku funkciju: indikaciju i identifikaciju infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja i podliježu regulaciji u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima”, dodaje se u saopštenju.

Tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Kada u sve to uključimo činjenicu da je zvaničan Kremlj od početka napada na Ukrajinu zveckao i nukelarnim naoružanjem, može se naslutiti zašto se forsiraju takvi narativi, koji daju rezultate na više frontova, jer pojedincima raspiruju maštu, pa se plasiraju priče i o zlim “biološkim laboratorijama” i “prikupljanju DNK etničkih Rusa”.

Zbog svega toga ovoj objavi dajemo ocjene  “teorija zavjere” i “manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article