Reciklirani narativi o biološkom oružju u Ukrajini

1850
biolosko-oruzje-u-ukrajini-dezinformacije

Ruska propagandna mašinerija svakodnevno plasira značajan broj dezinformacija, koje su uglavnom okrenute protiv Ukrajine, zemlje u kojoj ratuje, ali i zapada. Pored novih, tu su neke reciklirane, jer pretpostavlja se, odgovaraju datom trenutku. Tako je iz ruskog ministarstva odbrane objavljeno da se u Ukrajini razvijalo biološko oružje. Tu tvrdnju je objavio Sputnjik:

Prema riječima Konašenkova, Kijev je hitno zataškao tragove vojno-biološkog programa koji se sprovodi u Ukrajini i koje finansira Pentagon, što prate navodno, dokumenta koja potvrđuju te tvrdnje, a koja sada analiziraju ruski vojni stručnjaci za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu. 

Na te navode, koje vide kao provokaciju i dezinformaciju, reagovalo je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine. 

Oni su se pozvali na ministarstvo zdravlja koje je ranije izjavilo da u toj zemlji nema američkih laboratorija i demantovalo ruske medije o “hitnom čišćenju tragova vojno-biološkog programa koji finansira Ministarstvo odbrane SAD-a” i “uništavanju ekstremno opasnih patogena”.

Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere. 

Takve i slične tvrdnje zvaničnog Kremloja u medijima su se pojavljivale i u ranijim godinama, pa je zvanični Kijev to demantovao i 2020.godine, kada je regovala i ambasada SAD u Ukrajini:

Tom temom bavili su se brojni svjetski faktčekeri, poput Maldite, Facta, Re:Baltica

Kada se sumira navedeno, Sputnjikovu objavu ocjenjujemo kao “dezinformaciju”.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article