Tužna priča sa srećnim krajem: Dječak iz Ukrajine nije sam prešao granicu

2490
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

U moru potresnih scena koje ovih dana dolaze iz ratom zahvaćene Ukrajine, posebno se izdvojila ona na kojoj jedan dječak u suzama prelazi granicu sa Poljskom, napuštajući tako poput miliona sunarodnika svoju zemlju koja je pod ruskom invazijom.

Ovi potresni kadrovi vrlo brzo obišli su svijet, a brojni mediji izvještavali su o „dječaku koji potpuno sam prelazi granicu“.

„Snimka koja je rasplakala svijet: Dječak je potpuno sam prešao granicu, gušio se od suza“, naslov je portala Jutarnji.hr. Ova vijest podijeljena je na njihovoj fejsbuk stranici.

„Ekipa CNN-a snimila je dječaka kako jeca dok sam prelazi ukrajinsku granicu s Poljskom. Uplakani mališan hoda ispred grupe odraslih, očigledno sam, a u ruci nosi samo plastičnu vrećicu s nekolicinom stvari“, navodi se u tekstu.

Slične objave primjetili smo na pojedinim fejsbuk stranicama i one su zabilježile ogroman broj reakcija koji dostiže desetine hiljada.

Da je dječak jecajući sam prešao granicu objavio je i portal Nova M.

Ova vijest vrlo brzo postala je viralna u cijelom svijetu, o čemu svjedoči ogroman broj reakcija i dijeljenja.

Iako je scena dječaka koji napušta svoju zemlju sama po sebi potresna, u navedenim objavama nisu u potpunosti izrečene tačne tvrdnje.

Naime, prilikom prelaska ukrajinsko-poljske granice dječak nije bio sam kao što je navedeno u brojnim člancima i objavama na društvenim mrežama.

Ovu informaciju potvrdila je granična služba Poljske, uz napomenu da žele demantovati pogrešne informacije.

„Obavještavamo vas da, suprotno prenošenim informacijama u medijima, četvorogodišnji Valerij nije sam prešao granicu, već je bio sa porodicom. Na graničnom prelazu dobio je slatkiše i poklone od službenika. On i njegova porodica su bezbjedni u Poljskoj“ navodi se zvaničnom Tviter profilu poljske granične službe.

U pomenutom tvitu podijeljena je fotografija sa nadzorne kamere na kojoj se vidi dječak, ali i njegova porodica koja je zajedno sa njim izbjegla iz Ukrajine.

Da dječak nije sam prešao granicu potvrdio je i portparol granične službe „Bieszczady“ – Piotr Zakielarz.

„Nije istina da je bio sam. Dijete je bilo s majkom i bakom. Maleni se zove Valerij i ima četiri godine”, kazao je Zakielarz a prenio portal Dnevno.hr.

Činjenica da četvorogodišnji dječak mora da spašava svoj život bježeći u drugu zemlju je bez sumnje srceparajuća. Međutim, za utjehu je svakako da prilikom napuštanja Ukrajine nije bio sam, već sa članovima porodice, što jasno zaključujemo na osnovu iznijetih činjenica.

Upravo zbog toga, objave u kojima se tvrdi da dječak potpuno sam prelazi granicu dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

__

Edit: 15.3.2021.

Portal Jutarnji.hr objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article