Izjavu Milice Kovačević iz 2020. predstavili kao aktuelnu 

326

Popis stanovništva u Crnoj Gori održaće se od prvog do petnaestog novembra, odlučeno je na sjednici Vlade početkom februara. U ambijentu u kojem je crnogorska Vlada u tehničkom mandatu, a lideru PES-a Milojku Spajiću povjeren mandat za sastav nove, ovaj događaj koristi se za različite interpretacije, politička prepucavanja, pa i manipulacije.  

Portal Standard objavio je sedmog septembra tekst na tu temu naslovljen:  

POPIS U SLUŽBI NACIONALIZMA: Umjesto statistike, za prosrpske stranke u CG i Srbiju, pitanje BITI ILI NE BITI 

U samom početku teksta naveden je citat programske direktorice CDT-a Milice Kovačević koja je, sudeći po strukturi teksta, odnosno kontekstu, navodno u izjavi za Standard rekla:  

„Na žalost u Crnoj Gori, od 2011. godine, nacionalizam se nije smanjio nego višestruko povećao i već dugo godina bilježimo tendenciju koja vodi razaranju građanske Crne Gore i podjeli na nacionalne i nacionalističke atare. Taj ambijent je kulminirao u prethodnom periodu i popis bi u mogao da vodi u nekakav ambijent postdejtonske Bosne i Hercegovine sa bizarnim primjerom „dvije škole pod jednim krovom.“ 

Kovačevićeva to jeste rekla, ali u tekstu za Radio Slobodnu Evropu, pod naslovom “Popis u Crnoj Gori – bez nacije, vjere i jezika?” koji je objavljen 22-og oktobra 2020.  

Autor teksta na portalu Standard od sedmog septembra ove godine prethodno je kontaktirao Kovačević za komentar, ali ga nije dobio. Kovačević za Raskrinkavanje kaže: 

“Dok sam bila na odmoru dobila sam mnogo upita za komentar u vezi oblasti kojima se CDT bavi. Moguće da mi je promaklo, ali sam kasnije vidjela da sam dobila poruku od novinara Standarda. S obzirom na to da nijesam bila dostupna u tom momentu, na pitanje o popisu nijesam dala odgovor. Tek po dolasku na posao sam saznala da je tekst objavljen, a da je korišćena moja izjava iz 2020. Mnogo toga se dogodilo u Crnoj Gori za ove tri godine i ovako objavljena – moja izjava može biti tretirana na pogrešan način, izvučena iz konteksta i zloupotrijebljena.“ 

Dakle, u nedostatku odgovora, autor teksta je otišao tri godine unazad, pronašao staru izjavu Milice Kovačević i bez naznake da je ona data 2020. interpretirao je kao da je ona data svega mjesec i po prije najavljenog Popisa.  

Sporni tekst dalje se poziva na istraživanje CDT-a, odnosno inicijativu da se na popisu ne prikupljaju podaci o naciji, religiji niti jeziku, koja je takođe objavljena u oktobru 2020. To, takođe, ne bi bilo sporno da je autor naglasio da se radi o dokumentu koji je bio aktuelan prije tri godine.  

S obzirom na sve navedeno, sporni tekst portala Standard dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article