Montirani video snimak ne dokazuje postojanje direktno usmjerenog oružja 

431

Montirane fotografije i video snimci  su svakodnevica na društvenim mrežama koje koriste pojedinci da bi plasirali dezinformacije i teorije zavjere. 

Tako je na Fejsbuku postao viralan kratki video snimak požara koji je navodno izazvan oružjem usmjerene energije (DEW– direct energy weapon). 

Na video snimku je prikazano kako gori benzinska pumpa i područje oko nje uz opis korisnika: 

„Šta kažete na ovo“ 

Riječ je o montiranom video snimku sa dorađenim efektima, koji je star nekoliko godina. Zabilježen je 2014. godine, a do požara je došlo jer se zapalila cistijerna sa gasom.  

„RIA Dagestan je dobila video snimak koji su snimili očevici eksplozije na benzinskoj pumpi Ekson na Aveniji Imama Šamila. Postavio ga je korisnik Manzoni 05 na Jutjubu. Na snimku se vidi da su prolaznici brzo reagovali na curenje gasa i da su zato uspjeli da izbjegnu mogući veći broj žrtava”, prenio je RIA Dagestan pojašnjavajući da je prema riječima očevidaca eksplodirala cistijerna namijenjena  transportu gasnog goriva i da je prva eksplozija dovela do još jedne.  

Prema objašnjenju američke Kancelarije za pomorska istraživanja (ONR) direktno energetsko oružje se definiše kao elektromagnetni sistem koji su sposobni da pretvore hemijsku ili električnu energiju u energiju zračenja i fokusiraju je na metu, što rezultira fizičkom štetom koja degradira, neutrališe, porazi ili uništi protivničku sposobnost. 

Ian Boid, direktor Centra za inicijative nacionalne sigurnosti na Univerzitetu Kolorado, Boulder, rekao je da ne vjeruje da montirani video prikazuje “bilo kakvu vrstu lasera” i da udari oružja usmjerene energije ne izgledaju kao vidljivi laserski zrak. 

„Moderni laseri sa snagom koja je dovoljno velika da pokrene bilo koju vrstu vatre rade u infracrvenom zračenju i tako se ne mogu vidjeti golim okom“, objasnio je Boid za AP. 

AP je koristeći Google maps utvrdio da od avgusta 2019, najnovije dostupne slike na Google mapama pokazuju da je druga benzinska pumpa zamijenila onu koja je eksplodirala. 

O teorijama zavjere u vezi korišćenjem direktno usmjerenog oružja pisali smo i ranije

Nakon svega navedenog ova objava dobija ocjenu  “teorija zavjere“. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article