Tokom izbornog dana u Crnoj Gori, mediji u regionu su insinuirali da se sprema apokaliptičan scenario nakon zatvaranja birališta, ali su i panično izvještavali, upućujući na navodno čudne pojave.

Na portalu Novosti.rs, pojavila se informacija  da iz nepoznatih razloga, dva sata nijesu objavljeni podaci o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori, ni do 13 ni do 14 sati.  Isti medij je naveo i da su u tom periodu neobjašnjivo prestale da se oglašavaju nevladine organizacije koje prate izbore, a riječ je oCentru za demokratsku tranziciju i Centru za monitoring i istraživanje.

“U poslednja dva sata nije objavljena nijedna informacija o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori, ni do 13 ni do 14 časova. Iako su od otvaranja biračkih mesta redovno izveštavali o tome i saopštavali preseke izlaznosti u punim satima, u poslednja dva sata nisu se oglasili ni crnogorski Centar za demokratsku tranziciju ni Centar za monitoring i istraživanje. Razlog za neobljavljivanje podataka o izlaznosti u poslednja dva sata, za sada je nepoznat. ” napisao je portal Novosti.

Na fotografiji sa zvaničnog Tviter naloga CDT-a, objavljenoj prije otvaranja birališta, jasno se vidi, da je najavljeno da će građanima informacije o izlaznosti saopštavati u 8h, 9h, 11h, 12h, 16h, 18h, 19h i 20h.

Takođe na stranici CEMI-ja, 30.avgusta je stajalo, da su pres konferencije sa presjekom izlaznosti, najavljene za 9:15h, 11:15h, 13:15h, 17:15h i 19:15h. Ta nevladina organizacija je informaciju o izlaznosti do 13h, na svojim zvaničnim stranicama objavila već u 13 sati i 7 minuta, što su odmah prenijeli svi kredibilni mediji u zemlji.

Navodi portala Novosti.rs nijesu istiniti, pa ovom tekstu dajemo ocjenu lažna vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Novosti: Lažna vijest