Izborni dan u Crnoj Gori protekao je u mirnoj atmosferi, bez većih nepravilnosti i bez incidenata. Međutim, u pojedinim medijima i na društvenim mrežama imali smo priliku da vidimo mnogo lažnih vijesti koje ne govore tome u prilog. Ovo su samo neki od primjera manipulativnih i lažnih tvrdnji koje smo čitali.

Lažne vijesti o izbornom danu krenule su sa lažnim istraživanjima koja su se širila društvenim mrežama. Kreatori ovih objava iskoristili su agencije IPSOS i House of Win, kao i Centar za demokratiju i ljudska prava, kako bi objavljene političke rejtinge predstavili kao rezultat istraživanja ovih agencija. Agencije su odmah demantovale da se radi o njihovim podacima.

Dezinformacije su krenule da se šire i par dana prije izborne nedjelje, 28.avgusta, kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj piše da građani treba da se čuvaju, jer će hemijske koje budu u glasačkoj kabini biti magične, i prepravljaće ono što su htjeli da zaokruže. Ova pojava se, očigledno, nije evidentirala ni u domaćim ni u međunarodnim izvještajima sa izbornog dana.

Samo par dana prije izbora, regionalni mediji objavili su i lažnu vijest o promjenama važećih zvaničnih mjera koje se odnose na ulazak u Crnu Goru, optužujući vladajuću koaliciju da ovo rade kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat. Ove navode demantovala je odmah i Vlada Crne Gore.

Dalje su, na društvenim mrežama i pojedinim regionalnim medijima, dijeljena upozorenja građanima da se političke partije iz crnogorske vlasti pripremaju na napad, da spremaju atentat na građane i da su u ovoj svojoj namjeri angažovali i policiju i pripadnike vatrogasne jedinice  – sve u cilju da spriječe potencijalne pobune koje bi se mogle dogoditi od strane crnogorskog naroda. Ovakve dezinformacije širile su se u grupama koje broje i do 30.000 ljudi, a širili su ih i građanski aktivisti sa velikim brojem pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk  Ovi lažni navodi demantovani su i bez reakcija optuživanih, jer se do kraja izbornog dana nije dogodio nijedan incident koji bi ličio na pomenute. Izbornu noć obilježio je izlazak na ulice – ali sa ciljem proslave izbornih rezultate opozicionih strana.

Regionalni mediji objavili su i lažnu informaciju da u periodu od dva sata nijesu objavljeni podaci o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori, ni do 13 ni do 14 sati. Mediji su iznijeli lažnu tvrdnju da su nevladine organizacije koje prate izbore neobjašnjivo prestale da se oglašavaju. 

Drugi mediji su, u popodnevnim časovima,  pisali da opoziciona koalicija priprema lažne nepravilnosti i tužbe kako bi poništili rezultate izbora. Pisali su da je stanje u glavnom štabu vodeće opozicione koalicije prilično mučno, jer ni ovog puta neće uspjeti da se domognu vlasti. Ova koalicija se tokom izbornog dana nije oglašavala, sve do prvog obraćanja javnosti u večernjim satima kada su izašli sa informacijama o pobjedi opozicije na parlamentarnim izborima.

Jako je važno da ponovimo našim čitaocima ono na šta im skrećemo pažnju uvijek – čitajte pažljivo. Medijske objave koje u sebi sadrže namjeru da podižu tenzije i paniku među građanima imaju samo taj jedan cilj. Ovog puta izborni dan u Crnoj Gori bio je motivacija za plasiranje opasnih lažnih vijesti koje su u nekom trenutku mogle dovesti  do opasnih reakcija od strane čitalačke publike.

Ne vjerujte sve što pročitate u medijima, a pogotovo ne vjerujete svemu što pročitate na društvenim mrežama. Njima se vijesti najbrže šire, one lažne još brže, dovode u zabludu i tjeraju na donošenje pogrešnih zaključaka. Izborni dan u Crnoj Gori je primjer i ovog puta je samo vrijeme demantovalo manipulativne tvrdnje u ovim objavama. Obratite pažnju na izvore informacija.