Izmijenjena naslovnica Tajma poslužila za osporavanje klimatskog zagrijavanja

295

Već nekoliko godina negatori klimatskih promjena okušavaju ubijediti javnost da su naučnici 70-tih godina većinom tvrdili da se dešava globalno zahlađenje, te da su se sada iznenada predomislili i praktično izmislili globalno zagrijavanje.

Kao dio istog narativa društvenim mrežama širi se i objava sačinjena od četiri naslovnice magazina Time iz 70-tih koje ukazuju na pojavu globalnog hlađenja, dok su kao njihova paralela prikazane i četiri naslovnice istog medija, objavljene u periodu od 1987. do 2007. godine, koje ukazuju na globalno zagrijavanje.

Međutim, riječ je o djelimično izmijenjenim fotografijama.

Naslovnica Tajma iz aprila 1977. godine na kojoj glavni naslov glasi “Kako preživjeti nadolazeće ledeno doba”, a koja je istaknuta u pomenutoj, nije vjerodostojna i ona nikada nije objavljena.

Uredništvo Tajma je ukazalo u reagovanju na slične tvrdnje da naslovnica o pingvinima zapravo datira iz 2007, a da je objavljen članak sa naslovom „Vodič za preživljavanje globalnog zagrijavanja“.

Osim što je naslovnica Tajma u Fejsbuk objavi fabrikovana, zanemaruju se naučni dokazi o trendu globalnog zagrijavanja.

Docent na Univerzitetu San Hose Stejt i ekspert za praćenje klimatskih promjena, Patrik Brovn, naveo je da je tačno da je dio naučne zajednice tvrdio 70-tih da će efekat hlađenja preovladati povećanje gasova staklene bašte i samim tim globalno zagrijavanje. Ipak, Brovn je ukazao da taj stav odražava mišljenje vrlo malog broja naučnika.

“Od 1940-ih do 1970-ih, globalna površinska temperatura se veoma blago smanjila. Ovo se vjerovatno dogodilo zato što je tokom tog vremenskog perioda efekat hlađenja od aerosola koji su proizvodili ljudi bio nešto veći od efekta zagrijavanja gasova staklene bašte koje takođe proizvodi ljudi. Manjina naučnika je predvidjela da će efekat hlađenja od povećanja aerosola i dalje biti veći od efekta zagrijavanja zbog povećanja gasova staklene bašte i da će klima nastaviti da se hladi. Ova ideja je privukla pažnju javnosti kada je časopis Time objavio članak pod naslovom „Još jedno ledeno doba?“ 1974. Bez obzira na to, ovaj članak nije zastupao stavove većine tadašnje naučne literature”.

Brovn je ukazao da je trend globalnog zagrijavanja neizbježna pojava, navodeći zaključne naučnog rada upravo iz 70-tih:

“Na primjer, rad iz 1975. godine, koji je objavio Vallace Broecker, sadržao je sljedeći sažetak: Po analogiji sa sličnim događajima u prošlosti, prirodno klimatsko zahlađenje koje je od 1940. godine više nego kompenzovalo efekat ugljen-dioksida, uskoro će doći do dna. Jednom kada se to dogodi, eksponencijalni porast sadržaja ugljen-dioksida u atmosferi će težiti da postane značajan faktor i do početka sljedećeg vijeka dovešće prosječnu temperaturu Zemlje iznad granica koje smo doživjeli tokom posljednjih 1000 godina”, pojasnio je ovaj ekspert za klimatske promjene.

Da globalno zagrijavanje nije samo teorija oko koje se “izabrana većina” dogovorila da će nastupiti I nametnuti ostatku svijeta, ukazuju brojni dokazi akademske zajednice.

Tako, rad iz 1975. objavljen u časopisu Science predvidio je nastavak zagrijavanja od ukupno 0,8°C do 2000. godine, samo malo više nego što se stvarno dogodilo.

Takođe, izvještaj američke Nacionalne akademije nauka, objavljen 1979, procijenio je moć zagrijavanja ugljen-dioksida na 3 stepena celzijusa (±1,5°C) za udvostručenje koncentracije, broj koji je još uvijek u skladu sa trenutnim naučnim shvatanjem.

Podaci zasnovani na naučnim ispitivanjima kojima raspolaže Svjetska meteorološka organizacija nisu najoptimističniji i ukazuju da će prosječna temperatura Zemlje neminovno biti veća.

Zbog svega navedenog, objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article