I dalje traju pregovori o sastavljanju nove Vlade Crne Gore. Jedan od glasova podrške vladi mandatara Milojka Spajića mogao bi dati i predsjednik Demokratske unije Albanaca, Mehmed Zenka.

Kako se dio javnosti protivi da Zenka da podršku Vladi, na Fejsbuk stranici Crnogorski vremeplov koja je izrazito politička i favorizuje određene političare i partije, osvanula je Zenkina fotografija i navod:

“Podržaću Spajićevu Vladu kad se dogovorim sa DPS”
Mehmet Zenka DPS

Povod za objavljivanje ovog “citata” Mehmeda Zenke je tekst koji je objavio portal Dan a u kojem se navodi:

“Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka donio je odluku da podrži formiranje 44. Vlade Crne Gore, koju treba da sastavi mandatar Milojko Spajić, nakon što je obavio konsultacije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i dobio saglasnost te partije da to uradi, potvrđeno je “Danu” iz više izvora”.

“Dan” svoja nezvanična saznanja potkrepljuje izjavom koju je Zenka dao za Standard još 8. avgusta.

“Ja sam član koalicije koja je dobila 21 mandat, untar koje DUA ima jedan mandat. Sve zavisi od dogovora, jer mi nijesmo partija koja bi dojučerašnjim saveznicima rekla – sad nas više ne interesujete. Sve bi bilo stvar dogovora”, rekao je Zenka tada.

Zenkina partija, DUA,  dugogodišnji je saradnik DPS-a i sam Zenka je oduvijek javno podržavao dugogošinjeg predsjednika te partije Mila Đukanovića, a na kraju, njegova DUA jeste bila u koaliciji sa DPS-om na prethodnim izborima, na listi pod nazivom “Zajedno”, koju su još činili Socijaldemokrate i Liberalna partija.

Ipak, citat – “podržaću Spajićevu Vladu kad se dogovorim sa DPS” nije izrekao, iako je, kako smo već naveli, rekao da njegova podrška zavisi od dogovora i da njegova partija ne bi rekla dojučerašnjim saveznicima da ih ne interesuju.

Dakle, jasno je da je navodni citat Mehmeda Zenke na stranici Crnogorski vremeplov nastao motivisan tekstom u kojem je “Dan” legitimno iznio svoja nezvanična saznanja pokušavajući da ih dodatno potvrdi Zenkinim starijim izjavama.

Kako je objava na stranici Crnogorski vremeplov jasno manipulativna i konkretno “citira” Zenku ona dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article