dritan-klikbejt

Rat u Ukrajini se nastavlja, a sa njim i klikbejt naslovi kojima se publika može dovesti u zabludu. Regionalni mediji pokupili su informaciju koja je, po svemu sudeći, plasirana iz Ukrajine, a koja po svoj prilici nema utemeljenje u činjenicama.  

Portal B92 objavio je na Fejsbuku post naslovljen:

Eksplozije u Rumuniji, Rusi napali?

Kada se klikne na taj link, dolazi se do naslova na sajtu:

Rusi napali NATO?

U tekstu se citira portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Oleg Nikolenko, koji je navodno rekao da su ruski dronovi pali i eksplodirali na rumunskoj teritoriji, usljed ruskih napada na ukrajinsku luku Izmail na Dunavu, u Odeskoj oblasti. Zanimljivo je to što u lidu, portal navodi da su vlasti u Bukureštu negirale napad na svoju teritoriju.  

S obzirom na to da bi takav čin mogao izazvati ozbiljne međunarodne posljedice, tim prije što je (kako potencira B92) Rumunija NATO članica, oglasili su se iz rumunske vlade. Svjetski mediji prenose saopštenje rumunskog ministarstva odbrane u kom se kaže: 

“Strukture u nadležnosti Ministarstva nacionalne odbrane pratile su u realnom vremenu situaciju izazvanu ruskim napadima bespilotnim letjelicama, tokom protekle noći, na infrastrukturu luke Reni. Ni u jednom trenutku sredstva za napad koje je koristila Ruska Federacija nijesu izazvala direktnu vojnu prijetnju nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije.” 

“Napad” na Rumuniju demantovala i rumunska ministarka vanjskih polsova, Luminita Odobesku: 

“Vidjeli smo da Rusija cinično nastavlja da napada civilnu infrastrukturu, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi njihove žitarice. Naravno, postoji opasnost od nezgoda ili incidenata, ali za sada to nije bio slučaj. 

„Naravno, postoji rizik jer je ono što se tamo dogodilo veoma blizu naših granica“, rekla je ona novinarima na marginama posjete Berlinu.” 

Istraga će na kraju utvrditi šta se zapravo desilo i gdje su ruski dronovi pali. Do tada je jasno da Rusija svakako nije “napala NATO”, kako se tvrdi u spornom tekstu.  

Ova informacija dobija ocjenu – klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Edit: 7.9.2023.

Portal b92.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article