Juval harari, izraelski istoričar, postao je za kratko vrijeme popularan u dezinformatorskim krugovima, jer se mnogim govornim područjima širi informacija da je rekao kako teoretičare zavjere treba eliminisati. Shodno tome, informacija je stigla i do našeg regiona.  

U jednom od postova postavljena je fotografija Hararija uz koju stoji naslov:  

Profesor: Teoretičari zavjere moraju biti eliminirani 

Post prati tekst, koji između ostalog glasi:  

Yuval Harari, desna ruka Klausa Schwaba, pozvao je da se takozvanim “teoretičarima zavjere” ZABRANI pristup internetu zbog njihovog “opasnog” uvjerenja da globalna klika elita kontrolira svijet. 

Ova informacija nije tačna. Njom se bavio i Rojters

U njihovom tekstu se navodi da je Harari gostovao u jednom podkastu, čiji transkript je moguće pročitati ovdje. On ništa slično nije rekao, iako je govorio o tome zašto su teorije zavjere tako atraktivne i koliko mogu biti opasne. 

On jeste govorio na nekoliko događaja na Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) čiji je čelnik gorepomenuti Klaus Švab, ali njegova portparolka negirala je da je on ikada sreo Švaba, da je bio zaposleni ili član nadzornih tijela SEF-a.  

Ovim slučajem bavio se i USA Today. U njihovom članku se navodi da se Harari našao na meti jer je govorio o povezanosti teoretičara zavjere, teorija o kabali i pokreta Qanon

Zbog evidentnih nedosljednosti i jasnih dokaza da Harari nije rekao da teoretičare zavjere treba eliminisati ili im zabraniti pristup interntu, kao i demantovanih navoda da je on desna ruka Klausa Švaba, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article