Raskrinkavanje je već nekoliko puta pisalo na temu zelenog transporta i povezanih dezinformacija. Matrica je ista: električni automobili, skuteri i šta sve ne pokušavaju se predstaviti kao veći zagađivači nego što su to vozila sa konvencionalnim, odnosno motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, pritom i kao opasniji po okolinu. 

Na tom fonu stiže nam informacija iz Milana. Autor objave tvrdi da se zapalio električni automobil uz grafički opis:  

🔥E-avto 

Na videu,koji se sniman izdaleka, vidi se vatra i ogromna količina dima, ali nije moguće ustanoviti šta je izazvalo eksploziju. Odgovor na to dali su italijanski mediji i službe.  

La Repubblica piše da se eksplozija dogodila 11-og maja u ulici Pier Lombardo, u distriktu Porta Romana, te da su automobili i skuteri potpuno uništeni:  

“Kombi napunjen bocama kiseonika prouzrokovao je požar i nekoliko eksplozija”, dodaje se u izdanju lista. 

Rojters prenosi riječi gradonačelnika Milana, Đuzepea Sale, koji kaže da je vozač kombija rekao vatrogascima da je vatra krenula iz motora vozila, da je on pokušao da ukloni boce sa kiseonikom, ali da nije uspio. 

AFP je kasnije dobio i konačnu potvrdu od milanskih vatrogasaca da u pitanju nije bilo električno vozilo, već kombi. 

Vijest o eksplozijama u Milanu za kratko vrijeme je obišla sve relevantne medije, kao što su DW, Sky, Euronews, Le Monde. Svi pišu o tome da su oštećeni stanovi, poslovni objekti, da je vozač zadobio povrede, te da su se stanovnici Milana u prvi mah uplašili da su u pitanju bombe. Niko od njih ni u jednom paragrafu ne pominje električna vozila, već samo kombi koji je prenosio boce sa kiseonikom.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article