Izvrtanje činjenica: Ukrajina ne sprječava evakuaciju građana

2257
ukrajina-izvrtanje-cinjenica

Rat u Ukrajini glavna je svjetska tema, ne samo zbog toga što je u pitanju rat na prostoru Evrope, već i zbog činjenice da se dešava u vrijeme kada su mediji i društvene mreže na vrhuncu dijeljenja dezinformacija. Takva situacija dovodi i do toga da je izvrtanje činjenica postalo loš standard.

Jedan takav članak, bez puno konteksta, objavio je i tabloid Nacionalist.

“UKRAJINSKA VOJSKA SPREČAVA CIVILE DA SE EVAKUIŠU: Još uvek nijedna osoba nije napustila Mariupolj”, objavio je Nacionalist.

Ovakvu vijest je objavio i Alo, dok je Politika imala preciznije informacije. 

Bez pojašnjenja, najprostije rečeno, izgleda kao da vojska Ukrajine svom narodu otežava ionako kriznu situaciju, što nije baš logično. 

Dakle, na djelu je evidentno izvrtanje činjenica.

Tačno je da su propali pokušaji uspostavljanja humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz Mariupolja, kako prvi, planiran petog marta, tako i drugi, dan kasnije, te da su se proruski separatisti i Nacionalna garda Ukrajine međusobno optuživali za neuspjehe. Međutim, desilo se da do prekida vatre nije došlo kako je bilo dogovoreno, pa je samim tim bilo rizično izlagati ljude toj opasnosti.

I dok ruski mediji, potpirujući i informacioni rat lažnim vijestima, prenose kako Ukrajina odbija da evakuiše svoje stanovništvo, predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, izrazio je jasan stav da Rusija namjerno stvara humanitarnu krizu i blokira ukrajinske ,,zelene koridore”  navodeći tako narod da ide u Rusku Federaciju, prenio je portal za provjeru činjenica StopFake.

StopFake objašnjava i da je tu, netačnu informaciju, pokušalo da proširi više ruskih medija, uključujući i agenciju RIA.  Ističe se i da Ukrajina od svojih saveznika, ali i Rusije, traži otvaranje takozvanih “zelenih koridora” i da je tokom marta poslala tri zahtjeva Komesaru zaduženom za izbjeglice u Evropskoj komisiji, Crvenom krstu i Ujedinjenim nacijama, kako bi se pomoglo građanima koji su ugroženi sukobom. 

„…Naše vlasti su napravile „zelene koridore“, ali su ih ruske trupe jednostavno spalile… Stoga je opasno pustiti ljude na ovaj kolosjek. I tamo radi teritorijalna odbrana, koja se obraća ljudima i kaže da je opasno, možete da budete strijeljani…Idite u Rusiju, daćemo vam hranu i tamo vas niko neće ubiti, mi nismo Ukrajinci. To je ono što se dešava“, rekao je Zelenski objašnjavajući  situaciju u Harkovu koja se, kako vidimo, odnosi i na ostale gradove.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article