Zloupotreba fotografije: Ukrajinski vojnici nisu držali civile kao štit

1917
ukrajinski-vojnici-civili-lazna-vijest

Rat u Ukrajini koji polako ulazi u treću nedjelju, i dalje je bez sumnje tema broj jedan u svijetu. To je razlog zbog kojeg brojni novinari i fotoreporteri velikih medijskih kuća danonoćno izvještavaju sa lica mjesta, prezentujući javnosti sumorne slike sa ratom zahvaćenih područja. Naravno, u fokusu su i ukrajinski vojnici, kao i civili i sve nedaće koje ukrajinski narod ovih dana proživljava.

Upravo neke od tih slika koje ilustruju tragičnu sudbinu ukrajinskog naroda, vrlo brzo su postale viralne na internetu, a kako to obično biva u takvim situacijama, pojedini korisnici društvenih mreža zloupotrebili su iste kako bi plasirali razne neistine i dezinformacije.

Jedan od primjera je Fejsbuk objava u kojoj je zloupotrebljena fotografija fotoreportera Asošijeted presa, Emilija Morenatija na kojoj se vide ukrajinski civili u predgrađu Kijeva.

„Prayeri molim vas nema predaje. Što ste mi se umirili… ovo držanje civila kao štit od strane nacista što mislite na ovom prayeri?“, glasi opis fotografije ukrajinskih civila u Irpinu, ispod koje na engleskom jeziku piše da oružane snage Ukrajine civilima ne dozvoljavaju evakuaciju.

Kao što smo već pomenuli, autor ove fotografije koja je velikom brzinom obišla svijet je Emilio Morenati, na čijem Fejsbuk profilu je, osim pomenute fotografije, moguće pronaći i čitav foto album u kojem se vide ukrajinski vojnici i civili.

„Ukrajinski vojnici pomažu ljudima koji bježe da pređu rijeku Irpin u predgrađu Кijeva. Ukrajina, subota, 5. mart“, opis je albuma u kojem između ostalog uočavamo fotografiju ruskih civila ispod razrušenog mosta, koja je podijeljena u spornoj Fejsbuk objavi.

Istu fotografiju Morenati je objavio na svom Instagram profilu uz opis: Ukrajinci se okupljaju ispod srušenog mosta dok pokušavaju da pobjegnu prelazeći rijeku Irpin u predgrađu Kijeva, u Ukrajini, u subotu, 5. marta 2022.

O popularnosti fotografije reportera Asošiejted presa svjedoči i štampano izdanje New York Times-a u kojem se ona našla u tekstu pod naslovom „Napadi zaustavljaju evakuaciju: Putin predstavlja prijetnju“.

O evakuaciji građana iz Irpina u okolini Kijeva pisao je i BBC.

„Ukrajinski civili, uz pomoć vojske te zemlje, evakuišu mali grad Irpin, koji se nalazi samo 20 km sjeverozapadno od Кijeva. Ruta je teška, mnogi moraju da putuju pješke duž granatiranih puteva i oštećenih mostova“, prenosi BBC.

Detaljan opis fotografije ukrajinskih civila od strane autora iste, kao i novinski članci relevantnih medijskih kuća jasno nam govore da na njoj vojska građane ne drži kao štit, već pokušava da ih bezbjedno evakuiše iz područja koje je zahvaćeno ratom.

Iz tog razloga Fejsbuk objavu u kojoj su iznesene činjenice suprotne istini ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article