U javnom prostoru Crne Gore se prethodnih sedmica vodila debata o Vojsci Crne Gore, da li bi crnogorski vojnici trebalo da idu u Ukrajinu, pojedini političari, poput Milana Kneževića su i zbijali šale na račun Vojske govoreći da se “sa našim vojnicima ne možemo ni u lov na zečeve”.  

Uslijedile su reakcije ministra odbrane Dragana Krapovića koji je osudio pošalice na račun vojnika i ustvrdio da on ne bi predložio da se oni šalju u Ukrajinu, a cijela debata dovela je do toga da pojedini akteri koji često šire dezinformacije na društvenim mrežama dobiju inspiraciju za dijeljenje netačnog sadržaja. 

Tako na jednom profilu, sa skoro 5.000 prijatelja, objavljena fotografija koja za cilj ima diskreditaciju Vojske Crne Gore, jer je originalna slika dvije pripadnice VCG modifikovana na način da su njihova lica izmijenjena tako da se stekne utisak da je riječ o muškarcima. 

„Napadamo Rusiju, dosta smo čekali, Vojska Crne Gore je spremna, hvala ti Krapo“, opis je objave. 

Kombinacija ženske konstitucije i grubih muških crta lica koju vidimo na slici, očigledno je poslužila svrsi, pa je tako primjetan veliki broj komentara koji zbijaju šale na račun crnogorske vojske. 

„Možemo se mi smijati, ali meni sve ovo ništa nije smiješno, jer kako stvari stoje izgledno je da će se nažalost početi bukvalno ostvarivati kletva Sv. PetraCetinjskog stara dva ipo vijeka…“; „Sa ovakvima ni u ribolov ne možemo“; „Ovo su Krapove junačine“; „Izblamira se Krapović“…, samo su neki od komentara ovoga posta. 

Uprkos komentarima pojedinaca koji su krajnje ozbiljno shvatili pomenuti post, uglavnom se na prvo gledanje fotografije da uočiti da je njena vjerodostojnost upitna. 

Ako je u to bilo ikakve sumnje, ona je otklonjena Gugl pretragom sporne slike. Naime, to nas je dovelo do jedne ranije fejsbuk objave iz 2020. godine, na kojoj možemo vidjeti originalnu fotografiju. 

U junu 2020. godine, fejsbuk stranica sa preko 40.000 lajkova objavila je dvije pripadnice Vojske Crne Gore. 

Ukoliko se zagledamo u originalnu fotografiju i lica crnogorskih vojnikinja, primjetićemo da je za potrebe sporne objave na profilu „Njegoš Urbani“ upotrijebljen neki od „faceapp“ alata, kako bi ženske crte lica bile pretvorene u muške. 

Osim tog detalja, sve drugo ostalo je isto, pa tako nema sumnje da je po srijedi amaterska modifikacija fotografije kojom se želi naštetiti imidžu crnogorske vojske. 

 Iz tog razloga, pomenutom fejsbuk postu dali smo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article