Sigurno ste nekada bili kod stomatologa i kako bi sebe lišili bola, primili ste anestetik, koji je umrtvio živac. Stomatolog je odradio svoj posao, a vi ste nakon perioda utrnutosti otišli kući sa zubom koji je u boljem stanju nego što je bio.  

Ako je vjerovati nekim korisnicima društvenih mreža, upravo je taj anestetik u stvari veliki problem. Na Fejsbuku kruži teza, u kojoj se kaže: 

Izbegavajte da vam stomatolog ubrizgava novokain, lidokain ili bilo koji drugi anestetik na bazi epinefrina jer su oni izuzetno TOKSIČNI za telo.  
Telo se teško detoksifikuje od ovih toksina jer se ubrizgavaju u tvrdo tkivo desni koje nema mnogo cirkulacije.  
Ovo može dovesti do drugih problema kao što je rak usta/vilice. 
Najbolji scenario bi bio da se ne koristi anestetik. 

Ovu tvrdnju prati i opis: 

Danas je to,TO vreme ,kada sve treba preispitivati i tragati za istinom… 
Jer ništa nije kako su nam predočili da jeste….ili bar malo toga jeste…živimo dugo u bolesnom programu(tihe depopulacije) i svikli smo se…Ali kao i one kornjače što su pred istrebljenjem odlučile da se bore otrovom….ni ljudska sudbina nije mnogo bolja…Eto to je TO i TAKVO vreme…. 

Da li je anestetik toksičan? 

Stomatolog Demir Pepić za Raskrinkavanje kaže da teza o toksičnosti i kancerogenom dejstvu anestetika nema utemeljenje: 

“Lokalni anestetici, kao što i njihov naziv govori, koriste se da izazovu lokalni blok nerva i bilo kakve diskusije o njihovom kancerogenom dejstvu ili toksičnosti nijesu, niti mogu biti utemeljene”, kazao je Pepić. 

Demir Pepić; foto: privatna arhiva

Pojasnio je da su lokalni anestetici supstance koje uzrokuju privremeni prekid provodljivosti perifernih živaca blokirajući natrijumove kanale na čemu se zapravo zasniva njihov osnovni mehanizam djelovanja. 

Pepić je kazao i da su negativne reakcije na lokalne anestetike uglavnom privremenog karaktera i reverzibilne prirode. 

“Lokalni anestetici predstavljaju najčešće korišćeni lijek u svakodnevnoj stomatološkoj praksi i može se slobodno reći da je njihova primjena bezbjedna, jer do negativnih reakcija dolazi jako rijetko, naročito kada se oni aplikuju pravilno i u propisanim dozama. Najćešće pojave negativnih reakcija jesu psihogene reakcije koje zapravo nijesu vezane za dejstvo samog anestetika.  

Kod određenog broja bolesnika intolerantnih na strah, bol ili neprijatne mirise u ordinaciji, može doći do uznemirenosti, znojenja, vrtoglavice, dok vazovagalna reakcija u stvari predstavlja progresiju psihološke napetosti, praćenu padom krvnog pritiska, bradikardijom i bledilom, a nekad i gubitkom svijesti.  

U najvećem broju slučajeva javljaju se do 2 sata nakon aplikovanja anestetika, pa je u ovom vremenskom periodu neophodno pratiti bolesnika kako bi se pružila odgovarajuća pomoć u vezi sa nastalom reakcijom i preporučila odgovarajuća alternativa datom lokalnom anestetiku”, kazao je naš sagovornik. 

Osim Pepićevih riječi, na internetu je moguće pronaći niz studija u kojima se kaže da anestetici imaju nuspojave, ali da svakako nijesu fatalni po zdravlje. (1, 2). Za lidokain se čak kaže da može imati pozitivne efekte kod pacijenata koji boluju od kancera. 

Zbog svega navedenog, kao i zbog pominjanja “depopulacije”, sporna objava dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article