Još jedna laž o smrti sportista: Nema dokaza da je Tomas preminuo od vakcine

1207
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Tragedije u sportu prisutne su od kada i sport. Nažalost, laganje o njima novi je fenomen koji se vrtoglavo brzo širi na internetu.

Pokazatelj ovoga su brojni tekstovi koje smo u posljednjih nekoliko sedmica objavili na ovu temu. Još jedna u nizu žrtva laži je igrač američkog fudbala, vajd-risiver Denver Bronkosa, Demarius Tomas.

Tomas je, kako je objavio sportski magazin Sports Illustrated, preminuo u 33. godini, pod, tada, nerazjašnjenim okolnostima.

Njegova smrt „inspirisala“ je dežurne promotere neistine da odmah ustvrde kako je preminuo od vakcine.

„Auuuuuu….SVET U ŠOKU……….‼ …..PA…..ŠTA JE OVO…..⁉ ……ne može jedan dan da prođe da jedan SPORTISTA ne UMRE IZNENADA…..‼ 👉  Uzrok medicinske prirode, kažu……“, navodi se u objavi.

Ovaj post je na Fejsbuku objavljen 12. decembra. Da je u pitanju zlonamjerno plasiranje neistine govori to što je Sports Illustrated dva dana prije toga objavio detalje o smrti Demarijusa Tomasa.

Detalje o njegovoj smrti objavio je i AP, za koji je govorila Tomasova rođaka.

LaTonja Bonsenjer je podsjetila da je Demarijus prije 2019. godine imao težak udes, nakon čega je dobio neurološki poremećaj koji su pratili zastrašujući epi-napadi.

„Patio je od napada već duže od godinu, vjerujemo da je imao napad dok se tuširao. Bio je sam i prijatelj nije mogao da ga dobije, pa je pozvao njegovog vozača koji je imao ključ upravo zbog ovih napada, našao ga je ispod tuša“, rekla je ona.

Dakle, niko ni u jednom momentu nije pominjao da je Tomas preminuo od posljedica vakcinacije. Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.