Nove laži o fudbalerima: Čarli Vejk nije primio vakcinu i nije mogao kolabirati od nje

1151

Nakon Serhija Agera, Kristijana Eriskena, Muse Dembelea, na udaru antivaksera i dezinformacija našao se još jedan fudbaler sa zdravstenim problemima – napadač Vigan Atletika Čarli Vejk.

Vejk je u ponedjeljak kolabirao na treningu i prebačen je u bolnicu, a kao po komandi, antivakseri su ispalili laži o njegovom zdravstvenom stanju i povezali ga sa vakcinacijom.

„PA, DA LI JE OVO NORMALNO……❓❓ Pa, sportisti padaju kao snoplje….svaki dan jedan SRČANI UDAR…❗❗ Ovo je pandemija SRČANIH UDARA…..❗❗ ❌❌…Evo, malo da se razmisli i o ovome, kad je ovoliko srčanih udara kod ovih sportista, koji su javne ličnosti, šta se dešava sa anonimusima tj nepoznatim ljudima……“, glasi objava koja se dijeli na Fejsbuku.

Vejk je, kako smo rekli, kolabirao na treningu. Medije je o tome obavijestio njegov klub, Vigan Atletik, koji ni u jednom momentu nije pomenuo da je u pitaju srčani udar.

„Klub je objavio da je 28godišnjem Vejku medicinsko osoblje kluba ukazalo pomoć nakon incidenta na treningu u ponedjeljak, nakon čega je prebačen u bolnicu. On je i dalje pod nadzorom i neće ga biti u sastavu neko vrijeme“, prenosi Gardijan.

Direktor Vigana, Mal Branigan, kazao je da je Čarlijevo zdravlje prioritet svima u Viganu i da podržavaju njegovu porodicu, i zatražio od svih da poštuju njihovu privatnost.

I sam Čarli Vejk je potvrdio da incident nema veze sa vakcinom, koju nije ni primio, što je prenio sajt Joe.uk, specijalizovani portal za britanski sport ali je objavljeno i na zvaničnom sajtu Vigan Atletika.

„Uz Čarlijevo odobronje možemo da potvrdimo da nije primio vakcinu protiv COVID-19 i da njegovo kolabiranje nema veze sa bilo kojom vakcinom“, objavio je njegov klub.

Ovu objavu, jasno je, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.