Nove laži o fudbalerima: Čarli Vejk nije primio vakcinu i nije mogao kolabirati od nje

929

Nakon Serhija Agera, Kristijana Eriskena, Muse Dembelea, na udaru antivaksera i dezinformacija našao se još jedan fudbaler sa zdravstenim problemima – napadač Vigan Atletika Čarli Vejk.

Vejk je u ponedjeljak kolabirao na treningu i prebačen je u bolnicu, a kao po komandi, antivakseri su ispalili laži o njegovom zdravstvenom stanju i povezali ga sa vakcinacijom.

Vejk je, kako smo rekli, kolabirao na treningu. Medije je o tome obavijestio njegov klub, Vigan Atletik, koji ni u jednom momentu nije pomenuo da je u pitaju srčani udar.

„Klub je objavio da je 28godišnjem Vejku medicinsko osoblje kluba ukazalo pomoć nakon incidenta na treningu u ponedjeljak, nakon čega je prebačen u bolnicu. On je i dalje pod nadzorom i neće ga biti u sastavu neko vrijeme“, prenosi Gardijan.

Direktor Vigana, Mal Branigan, kazao je da je Čarlijevo zdravlje prioritet svima u Viganu i da podržavaju njegovu porodicu, i zatražio od svih da poštuju njihovu privatnost.

I sam Čarli Vejk je potvrdio da incident nema veze sa vakcinom, koju nije ni primio, što je prenio sajt Joe.uk, specijalizovani portal za britanski sport ali je objavljeno i na zvaničnom sajtu Vigan Atletika.

Ovu objavu, jasno je, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.