Kako je Crna Gora u konstantnom izbornom ciklusu, više nije ni novost da svaki od njih prate lažna istraživanja, lažne vijesti i razni narativi, koji prednost daju jednoj strani. Nerijetko, kako bi dali vjerodostojnost takvim informacijama, mnogi pišu da su istraživanja radile relevantne agencije. Tako smo uoči lokalnih izbora 2022. imali priliku da čitamo istraživanja koja su navodno radili IPSOS i CDT, što nije bila istina.

Kako tada, tako i sada, uoči predsjedničkih izbora, na društvenim mrežama pojavila se anketa, koja je opet pripisana IPSOS-u:

Za koga biste glasali na predsjedničkim izborima, ako bi sledeće ličnosti bili kandidati na izborima? IPSOS

Prema ovom, navodnom istraživanju javnog mnjenja, u prvom krugu predsjedničkih izbora najbolje bi trebalo da prođe aktuelni predsjednik, Milo Đukanović, sa 38.8% podrške, zatim Jakov Milatović sa 22.3%, pa Andrija Mandić sa 16.8% i Aleksa Bečić sa 10.6%.

Autor ovog “istraživanja” daje projekcije i za drugi krug, u kojem upoređuje Đukanovića sa sljedeća tri kandidata:

Đukanović 48.7% – Milatović 51.3%
Đukanović 49.4% – Bečić 50.6%
Đukanović 67.5% – Mandić 32.5%

Iz agencije IPSOS za Raskrinkavanje kažu da nijesu radili ovo istraživanje:

Shodno Vašem pitanju obavještavamo Vas da navedeni podaci istraživanja javnog mnjenja nijesu naši.

Ovom slučaju prethodilo je i lažno istraživanje koje je pripisano ambasadi Njemačke u Crnoj Gori, što je ekspresno demantovao ambasador, Peter Felten.

Kao i u prethodnim slučajevima koje smo obrađivali, i ovog puta u pitanju je lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article